Corona gooide meermaals roet in het eten, maar de musical Lelies van Stichting NDM Theaterproducties komt nu echt op de planken. Nu de maatregelen steeds verder versoepelen, kan iedereen weer uit gaan kijken naar een theaterbezoek. De van origine Vlaamse musical gaat op 29 april 2022 dan eindelijk in première in ’t Zonnehuis in Amsterdam.

Woensdag 27 januari maakte het bestuur van NDM Theaterproducties in een Instagram Live- gesprek met de Gaykrant bekend dat ze het besluit hadden genomen om Lelies nog één keer tot leven te roepen. “Dit stuk is te mooi en belangrijk om niet op te voeren”,aldus regisseur Niels de Mossenau. De Mossenau, tevens voorzitter van Stichting NDM Theaterproducties, voegt toe: “We hebben zo veel gegeven, laten we het nu dan ook afmaken.”

Lelies vertelt het verhaal van een groep gevangenen, die onder leiding van Simon Doucet in de jaren ’20 een toneelstuk opvoeren ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Onder het mom van ‘de laatste biecht’ lijkt dit toneelstuk een schuldbekentenis van Doucet, maar langzamerhand ontrafelt het verhaal zich tot een waarheid die de bisschop niet onder ogen wil komen. De belangrijkste thema’s in het verhaal zijn homoseksualiteit, religie en identiteit. Een groot deel van de cast, onder andere David Roelofs (Bisschop Bilodeau), Lennard Borgo (Lydie-Anne de Rozier) en De Mossenau zelf (Simon Doucet), was afgelopen september ook al te zien tijdens Showstoppers – In Concert, het musicalconcert wat de eerste productie van NDM Theaterproducties was.

Afgelast

Lelies zou op 3 december 2021 in première gaan in ’t Zonnehuis in Amsterdam en de cast en crew hadden er vertrouwen in dat ze zouden kunnen spelen, maar een week voor de eerste voorstellingen werd de lockdown afgekondigd. De voorstellingen moesten op het laatste moment afgelast worden. Dat was een flinke klap. De Mossenau: “Je werkt met elkaar naar zo’n productie toe en we waren klaar om te spelen. Als je dan zo kort voor de première hoort dat je niet mag optreden, is dat wel flink balen.”

De Mossenau is optimistisch over de toekomst: “We denken dat de huidige versoepelingen een nieuwe richting hebben ingeluid. We durven weer te plannen in de toekomst. Er wachten nog vele mogelijkheden. De cultuur zal weer leven.”

De voorstellingen van Lelies – de Musical zullen op 29 en 30 april 2022 te zien zijn in ’t Zonnehuis te Amsterdam en op 21 en 22 mei 2022 in Theater De Bussel te Oosterhout. Meer informatie over onze cast en de ticketverkoop vindt u op www.leliesdemusical.nl.

Foto Erick Kicken