Vandaag ging de musical Jesus Christ Superstar in het DeLaMar theater in première. Jesus Christ Superstar is een rockopera die voor het eerst werd uitgevoerd in 1970. Het verhaal is gebaseerd op de laatste week van het leven van Jezus Christus, gezien vanuit het perspectief van Judas. Een verhaal over menselijkheid, vriendschap en de twijfels die we allemaal hebben.

Ten opzichte van de vorige versies van Jesus Christ Superstar is de musical gemoderniseerd, wat zich vooral uit in de hedendaagse kleding en de choreografieën. Jesus (Jeangu Macrooy) en Judas (Lucas Hamming) zijn zowel in spel als vocaal sterk en geven deze versie van JCS dat kleine beetje meer. Daarnaast werkt de lengte van Jeangu absoluut in zijn voordeel waardoor hij letterlijk boven de groep staat wat zijn rol van Jesus versterkt.

 

De rol van Mary Magdalene wordt vertolkt door Magtel de Laat die met haar mooie zang en spel een ontroerende breekbare, maar krachtige vrouw op het toneel zet. Pilate wordt gespeeld door Edwin Jonker, wat hij met veel kracht, maar toch ook vertwijfeling speelt, aangezien hij niet wil oordelen over Jesus. De rol van King Herod moet in een korte tijd met veel lagen worden neergezet, maar Alex Klaasen slaagt daar uitermate goed in. De rollen Caiaphas en Annas, die in hun macht worden bedreigd door de populariteit van Jesus, worden gespeeld door Richard Spijkers en Jules Avery waarbij de mooie diepe stem van Richard en de hoge stem van Jules mooi samen kleuren en elkaar perfect aanvullen

Visueel

Ook visueel is de musical een plaatje. Ivo van Hove en Jan Versweyveld hebben voor prachtige toneelbeelden gezorgd waarbij de slotscène voor kippenveld zorgt. Deze versie is absoluut explicieter, maar kan ook in deze tijd plaatsvinden waar de macht van de massa ook zo om kan slaan en de macht van de media en socials ertoe leidt dat mensen zo veroordeeld worden zonder enige vorm van rechtspraak zoals dat ook nu soms plaats vindt.

Het toneel bestaat uit een grote ronde schijf waarop de voorstelling gespeeld wordt met daaromheen de zogenaamde superseats waardoor het publiek letterlijk boven op de scènes zit.

Krachtig ensemble

Het ensemble is uitgebreid en maakt grote indruk en dan in alle aspecten die een musical kenmerken, namelijk zang, dans en spel en zij geven deze voorstelling extra kracht en uitstraling waardoor de symboliek in de voorstelling ijzersterk is. De energie van dit ensemble lijkt grenzeloos en het succes van deze voorstelling is absoluut aan de kwaliteit van deze groep te danken. Alles bij elkaar maakt deze versie innovatief en de moeite waard om te gaan zien waarbij de stijl van Ivo van Hove absoluut weer terug te vinden is.

Jesus Christ Superstar

Het verhaal begint met de aankomst van Jezus en zijn discipelen in Jeruzalem, waar ze worden begroet als helden door de menigte. Jezus predikt over liefde en vergeving, maar trekt ook de aandacht van de Romeinse autoriteiten, die bang zijn voor zijn groeiende populariteit. Judas, een van de discipelen, begint te twijfelen aan Jezus’ boodschap en zijn bedoelingen. Hij vreest dat Jezus te veel macht krijgt en dat dit zal leiden tot geweld en onderdrukking. Judas besluit om Jezus te verraden aan de Romeinen, in de hoop dat dit de situatie zal oplossen. Jezus wordt gearresteerd en voor Pilatus, de Romeinse gouverneur, gebracht. Pilatus is in eerste instantie terughoudend om Jezus te veroordelen, omdat hij geen schuld in hem kan vinden. Maar onder druk van de menigte en de hogepriesters besluit Pilatus uiteindelijk om Jezus te laten kruisigen. Jezus wordt gekruisigd en sterft, maar zijn boodschap van liefde en vergeving leeft voort. Het verhaal eindigt met de opstanding van Jezus, waarmee zijn goddelijke aard wordt bevestigd.

Jesus Christ Superstar is een krachtige en emotionele musical die de complexiteit van geloof, macht en verraad onderzoekt. De muziek, geschreven door Andrew Lloyd Webber, is een mix van rock, pop en klassieke invloeden.

Super seats

Het is ook mogelijk om op de super seats plaats te nemen. Je zit dan op het toneel en dichter bij de acteurs kan je haast niet komen. Toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal vooral naar de zaal wordt gespeeld en dat je vooral de hoofdrolspelers vooral op de rug ziet.

Omarm de innovatie en ga deze voorstelling zien. Jesus Christ Superstar is te zien in: Amsterdam, Emmen, Tiel, Maastricht, Apeldoorn, Alkmaar, Rotterdam, Breda, Nijmegen, Leeuwarden, Enschede, Heerlen, Tilburg, Zwolle, Groningen, Doetinchem, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Venlo, Den Haag en Eindhoven. Klik hier voor de speellijst.

Scenefoto’s: Jan Verweijveld
Foto’s premiere: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan