Stichting NANOEK presenteert op 20 juni 2021 middels een concertante lezing de première van haar nieuwe project LOKROEP. LOKROEP is een artistiek onderzoek naar de nuances, spanningen en politiek van de #MeToo-beweging.

Verschillende theatermakers werden uitgedaagd om onder begeleiding van professionals scènes en muziek te schrijven rondom de thematiek van #MeToo. Het eerste resultaat (script en muziek) worden in de vorm van een concertante lezing gepresenteerd.

Regisseur Anouk Beugels: “Waar in het verleden vaak nadruk werd gelegd op het concrete fysieke contact en het machtsmisbruik, legt dit project juist de nadruk op het in kaart brengen van ‘het systeem’ en het onderzoeken welke personen welke rollen spelen.”

LOKROEP richt zich op de complexiteit van de intermenselijke verhoudingen en de voedingsbodem die (macht)structuren kunnen bieden waardoor relaties zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen, maar ook – zoals de #MeToo beweging heeft aangetoond – kunnen verwoorden en kunnen leiden tot machtsmisbruik en onaanvaardbaar seksueel gedrag.

Het stuk zal bestaan uit 5 verschillende situaties (waarvan het publiek het begin en de afloop ervan ziet). Iedere scène zal een geheel bij de inhoud passende eigen speel- en muziekstijl hebben.

De 10 scènes hebben alle een andere aard en karakter qua machtsverhouding en affectie, en kennen daarnaast een ander verloop en een andere uitkomst. Van de begrafenisrede voor een pas overleden icoon met een schimmig verleden, de coassistent die samen met de chirurg bijna ware liefde lijkt te vinden in de operatiekamer, tot aan een live-interview met ‘de vrouw van’ waarin deze een niet afgesproken wending geeft aan het gesprek.

De muzikale bouwstenen zijn directe afgeleiden van de thematiek: het concept van een wankelend dubbeltje, dat met hetzelfde gemak de ene als de andere kant op kan vallen, als symbool voor het wankele en precaire evenwicht tussen personen in verschillende machtsposities.

Dit is vertaald naar een muzikaal hoofdthema, waarin een nauwe grens wordt bewandeld tussen consonantie en dissonantie en het spannend blijft bij welk van de twee de muziek uiteindelijk zal uitkomen. Hoewel de muziek net als de scenario’s onderling in stijl en sfeer verschillend is, is alle muziek direct onttrokken uit de muzikale codering en het thematische materiaal van dit ene hoofdthema”. Job Greuter over de muziek

De eerste concertante lezing van Lokroep zal plaatsvinden op 20 juni 2021 in De Balie om 16.00 en 20.00. Met als introductie een reflectie op #MeToo en afsluitend een debat (beide geleid door ethicus en filosoof Menno de Bree) willen de stichting én de makers het gesprek aangaan over dit omstreden en nog altijd relevante onderwerp. Deze eerste lezing is onderdeel van het ontwikkelproces dat zal resulteren in een volwaardige muziektheatervoorstelling die de komende jaren gerealiseerd gaat worden.

NANOEK stelt zich tot doel om tot een vernieuwing van het musicalgenre te komen dat een breder publiek aanspreekt en verbindt. Hierbij wordt gekozen voor universele verhalen waar een breed publiek zich in kan herkennen. De thematiek die voor de eerste projecten van de stichting zijn gekozen handelen (met name) over vrouwen: ‘vergeten vrouwen’, #MeToo en natuurlijk de rebelse Antigone. Ook wordt ervoor gekozen om jonge (vrouwelijke) spelers en makers nadrukkelijk de kans te geven zich te presenteren.

Regie en concept:                               Anouk Beugels

Teksten:                                                Elisabeth van Nimwegen, Amanda Payne, Marijn Bellaard

Compositie en muzikaal leiding:      Job Greuter

Schrijfcoach:                                        Tjyying Liu

Spel en zang:                                      Marijn Bellaard, Elisabeth van Nimwegen, Amanda Payne, Job Greuter, Charlotte Dommershausen, Okke Westdorp, Lisse Knaapen en Marco Hoving

Piano     :                                              Job Greuter

Gespreksleiding:                                 Menno de Bree

Anouk Beugels: “Het is een duivels lastig en complex onderwerp, maar dat mag nooit een reden zijn er geen voorstelling over te maken. Integendeel.’’

LOKROEP is tot stand gekomen met dank aan:

Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Rotterdam, Rotterdams Vrouwenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Elise Mathilde Fonds, Lira Fonds en Werkplaats Walhalla.

Voor meer informatie: zie www.stichtingnanoek.nl of instagram.