MENEER MONSTER is een stoer, fris en eigenzinnig jeugdtheatercollectief dat internationale jeugd-bestsellers bewerkt tot volwassen jeugdvoorstellingen. Producties die zich kenmerken door hun oprechte toon en toegankelijkheid.

Meneer Monster werd in 2013 opgericht door Chris Koopman, Christiaan Bloem en Olaf van der Ven en is bekend van de voorstellingen Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, De GruffaloFantastische Meneer VosDe Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen en Rovers. In 2021 produceert Meneer Monster zijn eerste grote zaal productie in samenwerking met Bos Theaterproducties. Na het grote succes van De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen die zowel de ZAPP Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een, naar eigen zeggen, nog stommer stuk.

Het verhaal, Meneer Monster

De Waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen is een verhaal naar het bekende boek van Andy Griffiths en Terry Denton. We kennen al het verhaal van de boomhut met 13 verdiepingen maar Andy en Terry zijn terug en hun boomhut is nu 52 verdiepingen hoog. Met zo mogelijk nog meer fantastische uitvindingen. Een wortelkanon met raketaandrijving, een Vermom-o-matic 5000, een opleidings-instituut voor Ninja-slakken, een vliegende gebakken-ei-auto en een hypermodern detectivebureau met hypermoderne detective-apparatuur.

En dat is maar goed ook want Andy en Terry moeten een groot raadsel oplossen want meneer Grootneus is op mysterieuze wijze verdwenen!! Zo belanden de twee in een waanzinnig avontuur met een hongerige rups, een vijandig groentekoninkrijk, een 100 jaar durende Ninja-slakken-reis en ontmoeten ze hun grootste vijanden: Groentes.

Première

Al voordat er ook maar iets gebeurt op het podium beginnen de aanwezigen al te klappen op de meeslepende begintune. Men heeft er zin in! Die energie blijft de gehele voorstelling aanwezig. Er wordt mega hard gelachen om het schetenwachtwoord, de tongkus met de net niet prinses Jill en de woordgrappen speciaal voor de ‘volwassen kinderen’ in de zaal. Het decor is vernuftig in elkaar gezet met houten kubussen en deuren waar van alles uit komt of naar toe leidt, met als hoogtepunt wel het telefooneffect met meneer Grootneus. Daarnaast wordt er met lichteffecten gewerkt maar is er ook een rolwissel die gewoon besproken wordt op het toneel. Die vierde wand wordt wel vaker doorbroken inclusief een ren-je-rot ronde dwars door de zaal heen. De voorstelling van een uur doet aan als 100 jaar (…) zoveel gebeurt er in die tijd. Het publiek stuitert dan ook de zaal uit en ik zie sommige ouders al verzuchtend op zoek naar die 100-jaar-slaap-wortel.

De Waanzinnige Boomhut van 52 Verdiepingen toert vanaf oktober 2021 door Nederland en België. 

Kijk voor meer info op www.bostheaterproducties.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen