Mees Kees is misschien wel de populairste en leukste meester van Nederland. Na de succesvolle kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave en meerdere bioscoopfilms, staat Mees Kees nu in het theater! De familiemusical ‘’Mees Kees op Kamp’’ ging op 14 januari 2024 in Schouwburg Het Park in Hoorn in première.

Het verhaal

Meester Kees, liefkozend ‘’Mees Kees’’ genoemd door zijn leerlingen, gaat met zijn klas op kamp in de duinen. Ze verheugen zich op een leuke week, maar helaas heeft het strenge schoolhoofd Dreus, die zelf ook meegaat, andere plannen. Zij wil dat het een leerzame werkweek wordt en geeft Kees daarom een strak tijdsschema van activiteiten mee. Dreus benadrukt bovendien dat de bonte avond alleen doorgaat als alle activiteiten zijn afgevinkt. Gelukkig weet Mees Kees overal een oplossing op. Zijn positieve instelling maakt het kamp uiteindelijk tot een groot succes. Ondanks de goedbedoelde maar strikte plannen van Dreus, weet Mees Kees er een onvergetelijk kamp van te maken.

De cast

Luuk Haaze vertolkt de rol van Mees Kees op een buitengewoon indrukwekkende wijze. Zijn oprechte en levendige vertolking brengt de geliefde meester tot leven. Haaze slaagt erin om de humor en charmante eigenaardigheden van Mees Kees op een meesterlijke manier over te brengen, wat de voorstelling rijkelijk vermakelijk maakt. Zijn sterke acteervaardigheden en charisma voegden een extra dimensie toe aan de musical.

De rol van schoolhoofd Dreus wordt vertolkt door de talentvolle Mylène D’Anjou. Haar vertolking is zeer geloofwaardig: de perfecte balans tussen strengheid en komische charme. Met een scherp gevoel voor timing voegt D’Anjou een hilarische ondertoon toe aan de rol. Het is Dreus die de voorstelling mag openen, waarbij ze het publiek op speelse wijze van de gedragsnormen tijdens de show op de hoogte stelt.

Anouk van Nes is in een dubbelrol te zien als o.a. Katrien de campinghoudster. Haar overtuigende en hilarische vertolking van deze rol gaf een levendige energie aan de voorstelling.

Opvallend was de sterke chemie tussen de volwassen acteurs en de talentvolle kindercast. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. Niet alleen de volwassenen, maar ook de kinderen brachten hun rol op een natuurlijke en overtuigende manier, waardoor het geheel op het podium zeer geloofwaardig overkwam. De kinderen die deze avond niet speelden zaten in het publiek om hun collega’s met veel applaus en gejoel aan te moedigen.

Groot succes

De voorstelling thematiseert alledaagse uitdagingen van kinderen, zoals heimwee, allergieën en bedplassen. Het verlies van een ouder speelt bovendien een grote rol in de show. Dit voegt een emotionele laag toe aan het verhaal. Herkenbare situaties uit het leven van kinderen worden belicht, waardoor het publiek zich kan identificeren met de personages.

Een oorverdovend applaus en gejoel vulden de zaal tijdens het eindapplaus, waardoor het overduidelijk werd dat het publiek had genoten van de voorstelling. Het was een groot succes, niet alleen onder de jongere bezoekers, maar ook onder de volwassenen.

Creatives

Het script en de liedteksten werden geschreven door Allard Blom, terwijl Martin Michel verantwoordelijk was voor de regie en choreografie. Marnix Wetzer nam de rol van muziekproducent voor deze nieuwe, Nederlandse musical op zich. Net zoals bij de bioscoopfilms was Mirjam Oldenhave, de schrijfster van de boekenreeks, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de musical.

Ook andere getalenteerde creatives werkten mee aan deze musical. Zo stond Marjolein Ettema aan het roer van het decorontwerp, terwijl Paul Koomen de magie van belichting bracht als lichtontwerper. Het geluidsontwerp werd verzorgd door Maarten Houdijk en Jeroen Hoekstra. De ervaren Bobby Renooij leverde zijn expertise als pruikontwerper en Regine Rorije ontwierp de kostuums. Robin Gommers vervulde de belangrijke rol van technisch uitvoerend producent en lichtoperator, terwijl Zico Out als lichtprogrammeur bijdroeg aan de visuele aspecten van de voorstelling. Maikel Nieuwenhuis, tevens cover van Mees Kees, nam de verantwoordelijkheid van kinderregisseur- en begeleiding op zich, terwijl Nienke van Manen zich bezighield met de publiciteit. De producent van deze familiemusical is Giovanni Sturkenboom.

Meer informatie vindt u op: https://meeskeesdemusical.nl/

Verslag: Rowena Kat
Foto’s: Esmée Korver