Bob Leverman, beter bekend als Robert Long zou oktober dit jaar 80 jaar geworden zijn. Helaas overleed hij op 13 december 2006 op 63-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Antwerpen. Het internationale theater duo LUDIQUE! (Gerald Drent en Martijn Mulders), is een bijzondere samenwerking aangegaan met producent Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long. Na een uitverkochte tournee van ‘LevensLONG’ in het voorjaar van 2023 en successen in Duitsland, Oostenrijk en België, keert LUDIQUE! terug met een reprise van deze bijzonder muziektheatervoorstelling.

Tijdens ‘LevensLONG’ nemen zij u mee in het fotoalbum van een universeel liefdesverhaal, door hen op unieke wijze gecreëerd met de muziek en tijdloze teksten van Robert Long. Tijdens ‘LevensLONG’ worden voor het eerst ook enkele Duitstalige nummers van Robert Long hertaald door Dr. Michael Kunze, bekend van o.a. musicals als ‘Elisabeth’, ‘Rebecca’ en ‘Tanz der Vampire’. Muzikaal wordt LUDIQUE! tijdens deze voorstellingen begeleid door Peter van der Zwaag, de pianist die o.a. ook Robert Long jarenlang heeft begeleid.

Gerald Drent en Martijn Mulders zijn twee jonge, bevlogen theatermakers en onder de naam LUDIQUE! bundelen zij hun krachten en bijzondere talenten. Hun performances hebben een eigen bijzondere stijl, waarbij Gerald de performer, de bariton en de komische noot invult en Martijn de meer ingetogen, gevoelige snaar weet te raken. Zijn ‘our father’ in de tweede acte brengt hij fenomenaal en met kracht. Kristof noemt de heren ‘ware kunstenaars’ en tijdens hun eerste ontmoeting bleek dit tweetal een grote kennis te hebben van het repertoire van Robert Long. Het zaadje werd gepland van wat nu te zien is als ‘LevensLONG’.

Het is voor elke liefhebber van het materiaal een (ver)nieuw(d)e interpretatie gebracht in een intieme sfeer met als decor ‘slechts’ een grote L, enerzijds als ‘fotolijst’ en anderzijds met ‘theaterlichten’ waardoor verschillende sferen worden gecreëerd. Toch is het door de vorm van muziektheater wellicht minder visueel dan wanneer je een musical verwacht. Het is vooral een ode aan en met de iconische teksten van wat toch in zijn tijd een markante bekendheid was die een plek verdient in het Nederlands muzikale erfgoed.

Uiteraard ontbreken zijn bekendste ‘hits’ als ‘vanmorgen vloog ze nog’ en ‘flink zijn’ niet, welke zijn uitgegroeid tot echte Nederlandse klassiekers. Het publiek mocht helemaal los met meezingen, klappen (Hoofddorp dit is jullie moment! werd er aangekondigd) tijdens ‘allemaal angst’ en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Na het laatste nummer ‘jij en ik’ sluit het fotoalbum zich weer, met nog een toevoeging van een selfie met het publiek. Het album gaat niet lang dicht want er zijn behoorlijk wat speeldata (in Nederland, Duitsland én België) te vinden op de site www.robertlong.nl Dit muzikale fotoalbum is heerlijk om doorheen te bladeren, tikje melancholisch met een vleugje nostalgie, maar overlopend van liefde voor de nalatenschap van Robert Long.
“Iemand, in elk geval één, heeft er van hem gehouden”

Mariska Steenbergen