Op de persconferentie die premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond houden, kondigen ze aan dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Nu mogen er in restaurants en bioscopen nog maar maximaal dertig bezoekers zijn. In de aanvankelijke plannen van het kabinet zou dat aantal per 1 juli worden verhoogd naar 100. Maar die bovengrens wordt nu helemaal losgelaten, bevestigen bronnen berichtgeving van RTL Nieuws. Daardoor kunnen er meer mensen in een gebouw of op een terras bij elkaar komen, mits er voldoende ruimte is om afstand te houden. Niet meer het aantal personen wordt leidend, maar de omvang van de ruimte.

De nieuwe norm gaat wel gepaard met een voorwaarde: er mogen straks álleen meer mensen in een ruimte bij elkaar zijn als de uitbater vooraf alle bezoekers vraagt of ze gezondheidsklachten hebben. Ook is reserveren verplicht, zodat later contact met de bezoekers kan worden opgenomen als onverhoopt blijkt dat een aanwezige besmet was met het coronavirus.

Evenementen

De nieuwe norm betekent niet dat er per 1 juli ook al grote evenementen kunnen worden gehouden, zoals publiek in stadions of popfestivals. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen wanneer dergelijke evenementen weer mogen plaatsvinden. Wel geeft de nieuwe regel wat meer lucht aan bijvoorbeeld de horeca en theaters. Ook hoeven er geen bezoekers meer te worden geweigerd bij begrafenissen en bruiloften, mits iedereen zich aan de hygiëneregels houdt.

Op de persconferentie zal het kabinet woensdagavond nog meer versoepelingen aankondigen. Nu het aantal besmettingen sinds de eerste versoepelingen, zoals het weer openen van de basisscholen en de terrassen, niet is gestegen, kunnen er meer coronaregels overboord. Zo mogen na de zomervakantie de middelbare scholen weer in zijn geheel open.