Maanden aan onzekerheid en nu toch daar: de kinderen en makers van de nieuwe productie ‘Zonnewacht & Maneraad’ hebben lang gewacht op duidelijkheid. Gewacht, maar niet stilgezeten: al die tijd bleven ze doorwerken. De muziektheatervoorstelling over vooroordelen en de zoektocht naar een thuis gaat nu toch door op 12 en 13 september in het Fakkeltheater.

Poolster Producties

Poolster Producties is het passiekind van Loes Rom, Anne Van Steenwinkel en Marijke Van den Acker, drie 27-jarige vriendinnen die elk in een andere creatieve richting afstudeerden. Met hun productiehuis maken ze musicalpakketten voor basisscholen. Een kant-en-klaar pakket als het ware, waarmee leerkrachten en leerlingen zonder al te hoge drempel een musical op school kunnen opvoeren.

Een verhaal met een boodschap

“We vinden het daarbij heel belangrijk om ook echt een boodschap mee te geven”, vertellen de makers. De eerste productie ‘De Toekomstdroom’ ging over de klimaatproblematiek. ‘Zonnewacht & Maneraad’ gaat dan weer over vooroordelen, racisme en de zoektocht naar een thuis. Zo willen ze kinderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met moeilijke thema’s en wereldproblemen.

Kinderboeken

De producties worden ook omgevormd tot kinderboeken. Voor het muziekboek ‘Zonnewacht & Maneraad’ werkten ze samen met TikTok-ster Sarah Bossuwe en Ghost Rockers-acteur Elindo Avastia. De hoofdrol is weggelegd voor Josefien Derijcke (14), die dit jaar nog de titelrol had in de hitmusical Annie. Met het Poolster-kinderkoor trokken ze begin dit jaar de muziekstudio in om de cd op te nemen.

Onzekerheid door corona

Met een knallende release show, met meer dan twintig kinderen op de scène, wilt Poolster Producties de nieuwe productie aan het grote publiek tonen. “Onze voorstellingen stonden eerst gepland in mei. Het werd vrij snel duidelijk dat die niet zou doorgaan, dus zijn we beginnen nadenken wat we konden doen. Dat was niet gemakkelijk, aangezien de maatregelen steeds veranderden. Het is dankzij de actie ‘Een hart voor theatermakers’ van het Fakkeltheater dat de voorstelling er dan toch komt. En niet te vergeten: door de onuitputtelijke motivatie van de kinderen, die ondanks de onzekerheid, toch met volle goesting – in hun kot – bleven repeteren.”

De zoektocht naar een publiek

“We hebben maandenlang thuis gerepeteerd en we kijken er enorm naar uit om nog eens op de planken te staan. Volgende week is het eindelijk zover!”, klonk het afgelopen repetitie bij de kinderen. Bij de Poolsterren is er geen gebrek aan enthousiasme, nu nog een even gemotiveerd publiek vinden. “Want we hebben natuurlijk niet gerepeteerd om voor een lege zaal te spelen. Aarzel dus niet om een ticket te kopen en onze musicalsterren een hart onder de riem te komen steken!”

Praktisch

Kom kijken op 12 of 13 september in het Fakkeltheater in Antwerpen. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Fakkeltheater. Je kan de jonge makers ook steunen via hun crowdfundingcampagne op KissKissBankBank. Het muziekboek ‘Zonnewacht & Maneraad’ zal vanaf 14 september in de boekhandel te verkrijgen zijn.