Momenteel wordt er hard gewerkt aan een gloednieuwe versie van de musical Mamma Mia. Met een nieuwe regie, choreografie én vertaling wordt er een totaal nieuwe vorm gegeven aan deze geliefde voorstelling.

Wij mochten met cast en creatives bijpraten over hoe het gaat met het repetitieproces, hoe hun personage zich vormt en of er al Griekse chemie sprankelt tussen de castleden. Dimitri’s in Amsterdam is de setting waar Griekse én Amsterdamse gezelligheid samen komt.

Producent Hans Cornelissen verwelkomt ons en geeft de inleiding. Daarna komen ook de creatives (Martin Michel de regisseur en Jeremy Baker de vertaler) aan het woord over hun visie op deze update. Jeremy vertelt ons dat vanuit het Engelse originele script is gewerkt, dat, naar zijn zeggen behoorlijk slim in elkaar zit. Martin Michel (die met luid gejoel vanuit de cast wordt ontvangen) prijst vooral de inzet en chemie tussen de castleden. ‘We hebben wel lol met elkaar geloof ik’, aldus Martin.

Sky en Sophie

Aan het verhaal zelf verandert niets. ‘Maar’, zegt Soraya Gerrits die Sophie speelt ‘het is zeker nog hetzelfde, maar het is wel meer gelaagd, je maakt echt wel wat mee in de twee uur dat je naar ons komt kijken.’

Samir Hassan (die de rol van Sky op zich neemt) ziet in zijn personage veel van zichzelf en is enthousiast over de vernieuwing. ‘Hoewel de iconische muziek hetzelfde blijft, alleen daar moet je al voor komen’ aldus Samir.

Waar Soraya uitkijkt naar het kippenvelmoment van ‘I have a dream’, verklapt Samir dat ‘Money Money Money’ in zijn ogen echt een hele toffe choreo heeft.

En waar Sky en Samir overeenkomsten hebben staat Phil behoorlijk ver van zichzelf vertelt Barry Beijer ons. ‘Leuk om te ontdekken’, vertelt hij. ‘Je ontdekt een geheel nieuw bewegingsidioom bij jezelf, wat dan uiteindelijk klopt bij zo’n rol.’ Zijn favoriet is het ‘Voulez-Vous’ omdat dat nummer heel goed ‘gezet’ is door choreografe Chiara Re.

Chiara wordt ook genoemd en geprezen door Carolina Dijkhuizen (Tania). ‘Het nummer ‘Money money money’ zet direct de toon van de achtbaan van de voorstelling’ laat ze ons weten. Maar ze verklapt niet alles, want haar solo (Weet je moeder dat je hier bent) wordt ‘een heel ding’ maar ze laat het daar bij. Wel geeft ze aan dat we in ‘haar’ Tania vooral haar sarcasme kunnen terugzien en dat ze vindt dat voorgaande Tania’s al perfect zijn neergezet dus ze zal niet een geheel nieuwe personage uitdiepen.

Toch maar eens vragen aan Chiara hoe ze op deze vernieuwde kijk van de iconische muziek komt. ‘ Hoewel ik bang was snel in het bekende te vervallen kon ik dat best snel ook los laten. Wat hoor ik en welk verhaal vertellen wij. Hoewel soms tegenkleuren lastig is zoals bij ‘de nachtmerrie’. Maar hoewel het zeker nog lekkere dans blijft, is er nu wel meer ook scène in een dans.’

Chemie in de cast

Dat het ook als groep wel goed zit merken we zelf al aan de sfeer tijdens de borrel. Maar ook de castleden onderschrijven de onderlinge chemie.

Eliane Kwee, die de rol van een van de vriendinnen van Sofie mag vormgeven, geeft aan door het samenwerken tijdens de Prom al zeker dat vriendinnengevoel te hebben met Belle (van der Pijl als Elisa) en Soraya. ‘Ik merk dat we steeds hechter worden en vaak terugdenken aan onze eigen bestie-momenten.’

De aanwezige castleden poseerden maar al te graag samen voor het vastleggen van dit soort bijzondere momenten. Nog een week repeteren en dan gaat men het theater in voor de montage. Op dinsdag 29 augustus mag het eerste publiek komen kijken bij de try-out in Nieuwegein.

Wil je daar (of een andere voorstelling) bij zijn, kijk dan voor tickets en info op www.degraafencornelissen.nl. Wil je al een sneakpreview? Kijk dan zondag 27 augustus naar de Musical Awards, de kick off op NPO 1 vanaf 20.30 uur.

Cast:  Brigitte Heitzer, Soraya Gerrits, René van Kooten, Carolina Dijkhuizen, Samir Hassan, Wieneke Remmers, Dennis Willekens , Barry Beijer, Eliane Kwee , Belle van der Pijl, Marvin Sikkema, Thom Koolen, Sander van Voorst tot Voorst, Melise de Winter, Arjen Kimenai, Liesanne van Dongen, Gina Bentvelsen, Rosanne Rebergen, Judith van der Wijst, Isabel Diaferia, Lenny Tosserams, Michael Konings, Iwan Oorburg, Philip Krom, Menno Dekker, Stijn Linders, Ruben Santens, Remi De Smet, Zoë Rijk en Léanne van Alebeek

Meer informatie en de speellijst vind je hier.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf