Afgelopen week had ik het voorrecht om het betoverende toneelstuk “Harry Potter and the Cursed Child” te aanschouwen in het befaamde Lyric Theatre op Broadway. Ondanks het feit dat ik geen die-hard Harry Potter fan ben, was mijn anticipatie hooggespannen na het horen van alle bijzondere en enthousiaste verhalen over de productie. Ik ben dan ook zeer verheugd om te delen dat het spektakel mijn stoutste verwachtingen heeft overtroffen.

“Harry Potter and the Cursed Child” is oorspronkelijk in première gegaan in Londen in 2016 en twee jaar later ook op Broadway. In de Londense productie van “Harry Potter and the Cursed Child,” is het verhaal verdeeld over twee afzonderlijke delen die op verschillende tijdstippen worden opgevoerd. Dit betekent dat je als toeschouwer de keuze hebt om zowel deel één als deel twee op dezelfde dag te zien, meestal als een matinee- en avondvoorstelling, of op opeenvolgende avonden. In de New Yorkse Broadway-productie is daarentegen het hele verhaal, dat normaal gesproken over twee delen wordt verdeeld, samengevoegd tot één enkele uitvoering van ongeveer 3,5 uur. Dit betekent dat het hele verhaal in één zitting wordt verteld, zonder een onderbreking tussen de delen zoals in Londen het geval is. Uiteraard is er wel een pauze van 20 minuten aanwezig. Dit verschil in presentatie heeft invloed op de ervaring van het publiek en kan de dynamiek en het tempo van het verhaal beïnvloeden. Terwijl de Londense productie de toeschouwers de mogelijkheid biedt om het verhaal in twee sessies op te nemen, vereist de Broadway-versie een meer continu betrokkenheid gedurende een enkele uitvoering.

“Harry Potter and the Cursed Child” is een toneelstuk dat het vervolg vertelt op de iconische Harry Potter-boekenserie van J.K. Rowling. Het verhaal volgt Harry Potter, inmiddels werkzaam bij het Ministerie van Toverkunst, en zijn jongste zoon Albus Severus Potter, die worstelt met het gewicht van zijn beroemde familienaam. Samen met zijn vriend Scorpius Malfoy belandt Albus in een avontuur vol tijdreizen en magische intriges wanneer ze proberen het verleden te veranderen. Het stuk verkent thema’s van vriendschap, familie en de erfenis van het verleden, terwijl het de magische wereld van tovenarij tot leven brengt op het Broadway-toneel.

Vanaf het moment dat de voorstelling van start ging, werd het publiek meegesleept in een magische reis vol intrige, emotie en verrassingen. Het verhaal, dat zich afspeelt jaren na de gebeurtenissen in de originele boekenreeks, weeft een meesterlijke mix van oude en nieuwe personages in een avontuurlijke plot. De schrijvers hebben erin geslaagd om de authentieke stemmen van de bekende karakters te behouden, terwijl ze tegelijkertijd diepte en complexiteit toevoegen aan hun ontwikkeling.

Wat dit toneelstuk echt buitengewoon maakt, zijn de verbluffende productie-elementen en magische effecten. De magische spreuken, transformaties en illusies worden op een manier gepresenteerd die je ademloos achterlaat. Het is werkelijk een visueel feest, waarbij de grenzen van het podium voortdurend worden verlegd om de wereld van tovenarij tot leven te brengen. De choreografie van de gevechten/ duels en de vloeiende overgangen tussen scènes getuigen van een ongelooflijke aandacht voor detail en vakmanschap.

De cast verdient ook lof voor hun uitzonderlijke prestaties. De acteurs belichamen hun rollen met zoveel passie en overtuiging dat je soms vergeet dat je in een theater zit. Vooral degenen die de iconische personages van Harry, Ron, Hermione en hun kinderen vertolken, slagen erin om de essentie van hun voorgangers vast te leggen, terwijl ze toch een eigen draai aan de personages geven.

Hoewel “Harry Potter and the Cursed Child” zonder twijfel een magische ervaring is, is het belangrijk op te merken dat het toneelstuk mogelijk het meest genoten wordt door fans die vertrouwd zijn met de originele boeken en films. De vele verwijzingen naar de rijke mythologie van de tovenaarswereld kunnen anders wat verwarrend zijn voor nieuwkomers.

Kortom, “Harry Potter and the Cursed Child” op Broadway is een absolute must-see voor zowel fervente Harry Potter-liefhebbers als theaterliefhebbers in het algemeen. Het is een episch avontuur dat je meesleept in een wereld van magie, vriendschap en het overwinnen van duistere krachten. Het Lyric Theatre biedt het perfecte decor voor deze buitengewone vertelling, en ik kan met volle overtuiging zeggen dat deze voorstelling een plaats heeft veroverd in het hart van Broadway’s rijke toneelgeschiedenis. Mis dit betoverende spektakel niet!

Foto’s: Boneau/Bryan-Brown