Puntje Puntje Puntje…. De veelzeggende omschrijving van turbulente liefdesmomenten in het dagboek van Donna Saenredam, en dat dan wel drie keer. Als in drie situaties waarin de mogelijke vader van haar dochter Sophie zijn opwachting maakte. Drie potentiële vaders dus en met het lezen van Donna’s dagboek start dochter Sophie haar zoektocht naar degene die echt haar vader is. Die zoektocht heeft gisteravond een nieuwe wending gekregen met de komst van een ‘nieuwe’ Sam; gespeeld door Stefan de Kogel. Hij zal de rol alterneren met René van Kooten.

Drie vaders

Met deze nieuwe invulling van het personage Sam krijgt eenieder weer de kans om het verhaal en de dynamiek die daarmee gepaard gaat te herontdekken. Vooral de drie vaders samen en de chemie met Donna zijn daarbij groot aandeel in het geheel. Het contrast tussen de drie vaders kan al niet groter zijn als dat het verhaal zelf vertelt; Phil, gespeeld door Barry Beijer, is de ‘Indiana Jones’ van de drie. Avontuurlijk, vrijgevochten en absoluut niet bezig met kinderen of relaties. Maar wel de eerste die doorkrijgt dat hij wellicht de vader van Sophie zou kunnen zijn. Barry zegt over de komst van het nieuwste castlid dat het ‘heel leuk is en zeker als die nieuwe Stefan is’, aldus Barry. ‘Je wordt toch weer uitgedaagd door kleine nieuwe dingetjes. Stefan voelt heel goed waar het ritme van de scènes zit, maar maakt er ondertussen ook zijn eigen ding van waardoor je als tegenspeler weer nieuwe input krijgt en anders kan reageren. Dat houdt het, zeker in ons speelschema wat best veel is, fris en leuk.’

Harry, de tweede potentiële vader, is minder snel van begrip dan Phil. Dennis Willekens kleurt Harry ‘de headbanger’ in als lief, gevoelig en loyaal, en zorgt bij de ontknoping dan ook voor de meest wijze woorden: Een derde deel vader is al meer dan ie ooit voor ogen had gehouden. Voor Sam ligt het iets complexer, zijn droom om een Taverne te bouwen en dan dat het liefste met Donna, zag hij aan zijn neus voorbijgaan. Nu, 20 jaar later leeft zij zijn droom en zoekt hij, als gescheiden man met 2 kinderen, naar de tweede kans. Of Donna daarop zit te wachten is echter nog maar de vraag.

Brigitte Heitzer, die doorgaans Donna speelt, is in ieder geval wél blij met de komst van Stefan: ‘Superleuk om weer een nieuwe Sam te mogen hebben! Het herontdekken van relatie en verleden zorgt voor frisse kijk op die twee. Blij dat Stefan erbij is!’ Ook voor het jonge talent dat Sophie speelt, brengt een andere Sam weer nieuwe stof tot spelen. We vroegen Soraya Gerrits (Sophie) hoe zij ‘een andere Sam’ ervaart: ‘De dynamiek tussen Sophie en Sam is één van de interessantste van de voorstelling, denk ik. Omdat hij de enige vader is, die ze echt voor zich moet winnen. Stefan brengt een hele andere energie met zich mee die ik heel prettig vind. Hij is een charmante en zorgzame Sam. Het is heel leuk om met iemand te spelen voor wie dit nog allemaal nieuw is en niet hetzelfde repetitieproces heeft gehad als “wij”. Zo word je gedwongen om echt in het moment te spelen en te reageren’, aldus Soraya. ‘Ik ben heel blij dat we hem erbij hebben vanaf nu!’, voegt ze daar nog aan toe.

Stefan de Kogel

Stefan de Kogel speelde bij DGC eerder sterke hoofdrollen in De Jantjes en in Volendam, de musical. Ook stond hij in Het meisje met het rode haar, De Zangeres zonder naam en Heerlijk duurt het langst. De afgelopen jaren was Stefan vooral actief als leadzanger van de band Nederpop All Stars. En dat hoor je in zijn fijne zangstem. Zijn solo’s klinken heel warm en helder hoewel (met name in de dialogen) het Amsterdamse accent ook in Griekenland van zich laat horen. Accent of niet, Stefan speelt Sam vol overtuiging en zeker de chemie met Sophie is overduidelijk aanwezig. Kan ook haast niet anders want Stefan is inmiddels ook zelf vader. ‘Zoiets neem je toch mee ook in deze rol’, horen wij hem zeggen. Het glitterpak en de plateauzolen zijn nog even wennen. ‘Dit loopt toch fantastisch, over dansen maar niet gesproken’, lacht hij sarcastisch. Maar dat hij ook echt nog wel zijn beste (dans)beentje voor kan zetten blijkt wel uit de megamix-beelden, dat swingt de pan uit!

Met deze uitbreiding van de cast kan de voorstelling op volle kracht weer vooruit, daarbij niets ten nadele van de understudies Sander van Voorst tot Voorst en Michael Konings, die zich al eerder bewezen hebben als een net zo uitstekende Sam. Maar met extra bijgeboekte voorstellingen en een run op de kaarten is het goed om een stevige en solide cast te hebben! Dit feestje gaat na Rotterdam nog door tot eind mei om uiteindelijk in Den Helder de derniere te spelen. Maar voordat het zover is zullen er nog heel wat megamixen, glitterpakken en ABBA hits voorbijkomen.
Wil je deze voorstelling niet missen? Kijk dan op www.degraafencornelissen.nl voor de details.

Mariska Steenbergen