Magtel de Laat en Sem Gerritsma zijn twee vierdejaars studentes aan de Fontys Hogeschool der Kunsten die muziektheater studeren en gisteren hun afstudeervoorstelling speelde in de Wat Hal in Tilburg onder regie van Daniel Cohen met choreografie van Veronique van Iersel.

Magtel en Sem studeerden af met hun voorstelling over de Griekse tragedie Orpheus en Eurydice. Begeleid door een orkest, werd in een eenvoudig decor dit mooie verhaal gebracht met medewerking van Kim van Reizevoort, Loes Bettonviel voor backing vocals en Niek Loohuis, Jessin Oulad El Hadj en Keije Schepers als de drie goden van het lot. Muzikaal leider was Jelle Ruijssenaars waarbij Martijn Smits de vertaling had verzorgd.

De voorstelling werd ingeleid door regisseur Daniel Cohen. Waarna deze geweldige voorstelling begon voor het aanwezige publiek dat vanwege Corona beperkt was tot een zeer klein gezelschap.

Magtel en Sem slaagden erin om deze intieme voorstelling geweldig neer te zetten ondersteund door het gedreven ensemble. Zang en spel klopten helemaal en hoewel soms tragediën de neiging hebben om saai te zijn, was dat in deze eigentijdse interpretatie zeker niet het geval. Sem speelde de rol van Eurydice rol kwetsbaar en gevoelig en is verliefd op haar Orpheus. De rol van Orpheus werd prachtig gespeeld door Magtel die helemaal weg is van haar geliefde Eurydice.

De voorstelling werd sober en daardoor juist heel indringend gespeeld en voelde je als toeschouwer als het ware alle emoties van het toneel afspatten op een intieme en integere manier in een tijd waarbij afstand het credo is. Iedereen was vooraf getest en negatief bevonden. Daardoor konden sommige scenes ook wat dichter bij elkaar plaatsvinden.

Orpheus en Eurydice

Orpheus is volgens de legende een Griekse zanger, de zoon van Apollo of de stroomgod Oeager en de muze Calliope. Hij was nog maar net getrouwd of zijn geliefde Eurydice werd belaagd en nagezeten door Aristaios, en trapte op haar vlucht op een slang, die haar een dodelijke beet toediende. Eurydice stierf. Orpheus was ontroostbaar en besloot een poging te ondernemen om Eurydice uit het dodenrijk terug te voeren. Hij daalt af in het dodenrijk. Met zijn muziek weet hij de veerman Charon en de hellehond Kerberos over te halen hem doorgang te verlenen. Ook de Erinyen, schrikgodinnen, kon hij tot tranen toe bewegen. Van Hades en Persephne, het godenpaar dat het dodenrijk regeert, krijgt hij toestemming Eurydice terug te voeren, op voorwaarde dat hij zijn geliefde zal voorgaan zonder blik op haar te slaan, voordat ze in het land der levenden zijn teruggekeerd. Orpheus kijkt toch om, omdat hij zoveel van zijn vrouw houdt en verliest daarmee Eurydice opnieuw, voorgoed.

De komende twee weken studeren de andere vierdejaars studenten Muziektheater af en uiteraard doen we daar ook verslag van.