Stichting NANOEK’s eerste voorstelling getiteld LOKROEP, richt zich op de complexiteit van de intermenselijke verhoudingen en de voedingsbodem die (macht)structuren kunnen bieden waardoor relaties zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen, maar ook kunnen leiden tot machtsmisbruik en onaanvaardbaar seksueel gedrag. Verschillende theatermakers werden uitgedaagd om onder begeleiding van professionals scenes en muziek te schrijven rondom die thematiek.

En het eerste resultaat was hiervan te bewonderen vanuit een uitverkocht DeBalie, in Amsterdam, in de vorm van een concertante lezing. Deze versie is onderdeel van het ontwikkelproces dat zal leiden tot een volwaardige muziektheatervoorstelling.

Het stuk bestaat uit 5 verschillende situaties (waarvan het publiek het begin en de afloop ervan ziet). Iedere scene heeft een geheel bij de inhoud passende eigen speel- en muziekstijl. De 10 scènes hebben alle een andere aard en karakter qua machtsverhouding en affectie, en kennen daarnaast een ander verloop en een andere uitkomst.

Je voelt door het hele stuk heen een soort spanning van wat gaat er nu gebeuren en hoe vooral. De situaties zijn grappig, ernstig, emotioneel en geven je stof tot nadenken. De scènes zijn zo scherp en slim geschreven dat je tot het eind geboeid blijft. Vooral de subtiele verwijzingen en het sterke spel tillen deze voorstelling naar een hoger niveau.

Dit allemaal te danken aan het creatief team dat bestaat uit Anouk Beugels (regie en concept), Elisabeth van Nimwegen (teksten, spel en zang), Amanda Payne (teksten, spel en zang), Marijn Bellaard (teksten, spel en zang), Job Greuter (muziek en piano), Lisse Knaapen (spel en zang), Marco Hoving (spel en zang), Charlotte Dommerhausen (spel en zang) en Okke Westdorp (spel en zang).

Het is zo fijn om te zien dat (nieuw) talent de ruimte en de mogelijkheid krijgt om nieuwe en actuele dingen te maken. Iets wat het traditionele musical landschap wel kan gebruiken, als je het mij vraagt. Het onderwerp ‘Me too’ is erg gewaagd, maar op een smaakvolle manier gebruikt en uitgevoerd. Waardoor je niet van ellende in je stoel wegkruipt, maar met een kritische blik op het puntje van je stoel zit.

Dit is nog maar een ‘ruwe’ versie en ik ben erg benieuwd naar hoe dit stuk zich nog verder gaat ontwikkelen en hoe het eindresultaat er uit zal gaan zien.

Voor meer informatie over Stichting NANOEK en de voorstelling LOKROEP kun je vinden via de website www.stichtingnanoek.nl , via Facebook (www.facebook.com/stichtingnanoek) of Instagram (www.instagram.com/stichtingnanoek).

Verslag: Pien van Meegen
Foto’s: Rob de Haan