Op 12 oktober 2022 vond de Limburgse première plaats van de swingende nieuwe musical The Prom! Deze live-versie van de musical die vooral bekend werd door de Netflix-verfilming tourt dit seizoen door heel Nederland en bouwt een feestje dat je niet mag missen. Deze voorstelling laat bij uitstek zien wat de magie van theater is.

Het verhaal

Vier uitgedoofde Broadway-sterren doen alles om weer te gaan stralen en krijgen lucht van een provinciaal relletje. Emma wil maar één ding: met haar vriendin en liefde Alyssa naar de Prim, het feeselijke eindejaarsbal van de school. Maar dat ligt moeilijk in haar conservatieve woonplaats. De oudderraad blaast het hele feest af. De ijdele artiesten grijpen hun kans om zelf weer in de spotlights te staan en trekken ten strijde. Maar wat begint als een slim zakelijk project om hun eigen imago op te poetsen, mondt uit in een emotionele reis met maar één einddoel: jezelf te mogen zijn.

Talent en zelfspot gaan hand in hand

De cast bestaat uit grote, gevestigde namen als Pia Douwes, Joke de Kruijff, Dennis Willekens en Barry Beijer. Met de nodige zelfspot en verwijzingen naar hun eigen carrières (grote complimenten aan de vertaling die hier zo goed op inspeelt!) zit je hier als musicalliefhebber geramd. Ze laten stuk voor stuk zien waarom ze, net als Wieneke Remmers en Rogier Komproe terecht jaren in het vak zitten. Daar tegenover staat een bak talent op het podium die staan te trappelen om stokjes over te nemen. Met name Juliette van Tongeren levert hier een sterk visitekaartje voor de toekomst af. Ook de rol van Soraya Gerrits als populaire cheerleader die verscheurd wordt tussen hart en hoofd maakt indruk. Beide dames zetten je aan het denken, waardoor de perfecte balans tussen humor en serieuze topics uit onze huidige samenleving wordt gecreëerd. Ook de bijrollen zijn bijzonder goed gecast, je komt ogen te kort en het is mooi te zien hoe bijvoorbeeld Jimi Hendrikse als stoere atleet en iets te fanatiek Jesus Christ Superstar-castlid zijn talent laat zien. In deze zelfde fictieve Jesus Christ Superstar-cast vind je Wieneke Remmers op de barricades, een groot contrast met haar eigenlijke rol als strenge moeder en boegbeeld van de ouderraad. Tenslotte zijn de verwijzingen naar de musicals die De Graaff en Cornelissen in het verleden produceerde en de toekomstplannen mooi in deze show verwerkt.

The Prom in Limburg

In Limburg is The Prom vanavond nog te zien in Parkstad Limburg Theaters Heerlen, van 6 tot en met 11 december 2022 in Venlo en ze sluiten dit jaar af in het Theater aan het Vrijthof Maastricht met voorstellingen van 27 tot en met 30 december. Hier keren zij 13 tot en met 15 januari 2023 terug. De volledige speellijst en meer informatie over deze voorstelling is te vinden op www.degraafencornelissen.nl

Gaby Lejeune