Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is een theater en expositiecentrum dat oorspronkelijk Schouwburg Almere heette. In 2016 werd het na een verbouwing omgedoopt tot Kunstlinie Almere Flevoland en heet nu kortweg Kunstlinie. Het markante gebouw ligt aan en gedeeltelijk in het Weerwater in het centrum van Almere Stad, op korte afstand van de Citymall Almere. De schouwburg beschikt over drie zalen; een grote zaal met 987 plaatsen, een middenzaal met 331 plaatsen en een kleine zaal met 147 plaatsen. Ook is er een expositieruimte. Woensdag was de seizoenpresentatie (preview night) van al wat er komen gaat op cultureel gebied.

Preview Night

Vele theaters presenteren tegenwoordig hun komend aanbod met een avondvullend programma met een verscheidenheid aan optredens in 1 voorstelling, zodat men letterlijk kan voorproeven wat er op de culturele menukaart staat. Zo ook Kunstlinie en wij mochten meeproeven. De presentatie was in handen van cabaretier, acteur, tv-maker en schrijver Peter Heerschop. Peter is geen onbekende in Almere; hij heeft er jarenlang gewoond en lesgegeven. Voorafgaand aan de voorstelling konden mensen een backstage tour boeken om eens een kijkje te nemen achter de schermen van een theater.

Optredens

Tijdens de voorstellingen waren er diverse optredens uit alle genres, maar we hebben natuurlijk extra opgelet bij het musicalblok. De Kunstlinie was al de thuisbasis waar de musicalhit Les Miserables zijn repetitieperiode vertoefde en ook de nieuwe musical ‘de Hospita’ met Simone Kleinsma gaat hier monteren en in try-out. Paul Groot en Menno Theunissen laten twee nummers horen uit deze musical, maar ik weet de tekst nog niet uit mijn hoofd’, aldus Paul. Het is hem vergeven, zeker ook omdat hij het nummer brengt dat Simone op het Musical Award Gala heeft gezongen. ‘Dit zingt Simone dus in de voorstelling’, bevestigd Paul.

In september is de Kunstlinie het theater waar de première van Winnie de Poeh plaatsvindt maar ook Boni de musical, die nu al de bijnaam ‘Nederlandse Hamilton’ meekrijgt, speelt volgend seizoen in de Kunstlinie. Geheel passend in het thema over Slavernij, aldus de directeur Adriana Strating. Allerlei activiteiten rondom dit thema zullen plaatsvinden startend met een Keti Koti tafel, waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens tijdens een rituele maaltijd stilgestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens de preview werd het publiek ook getrakteerd op een optreden uit Grease van Davy Reedijk. Eerst stond Sanne van den Besten op de ‘who’s on list’ maar zoals bekend neemt Sanne deze week de hoofdrol over van Danique Graanoogst dus moest ze spelen. Davy was echter een waardig vervanger en weet als geen ander hoe speciaal het kan zijn om een hoofdrol te mogen coveren.

Theaterherinnering

Toen Peter hem vroeg naar zijn meest unieke theaterherinnering antwoordde Davy dan ook de eerste keer dat hij Aladdin mocht spelen. Iedereen die optrad kreeg overigens de vraag over de theaterherinnering. Er volgden leuke anekdotes van gescheurde broeken tot aan ‘prettig verwarde’ mensen die podiums op stormden.

Dit keer bleef het publiek rustig zitten hoewel het optreden van ‘De komedie over een bankoverval’ voor de nodige commotie zorgde. Na een introductie door Arie Cupé en Cathalijne de Sonnaville werd er een grote ‘diamant’ de zaal in geworpen en na enige tijd en doorgeven was er een gelukkige winnaar van twee vrijkaarten. Maar ook het plaatselijke theater kreeg aandacht door het woord te geven aan de theatergroep Suburbia uit Almere die maar liefst twee producties gaan opvoeren komend seizoen.

De avond werd afgesloten door Maartje en Kine, een muzikaal comedy duo. Aan Peter dan het laatste woord waarmee hij iedereen nog eenmaal naar voren haalde en het aanwezige publiek verwees naar de inmiddels geopende ticketshop in de foyer waar, onder het genot van een hapje en een drankje, alvast de kaartjes gereserveerd konden worden. Zo was men verzekerd van een plaats bij een van de diverse voorstellingen die de Kunstlinie volgend seizoen rijk is. Wie weet wel het moment voor een eigen (nieuwe) unieke theaterherinnering.

Wil je het aanbod bekijken ga dan naar www.kunstlinie.nl

Mariska Steenbergen