Na al behoorlijk wat video’s en verslagen over ‘volwassen’ theater dat gelukkig ‘weer mag’ was het vandaag de beurt aan de familievoorstelling Dolfje Weerwolfje. Inmiddels ook een begrip in musicalland en zeer geliefd bij kinderen én mama’s en papa’s (en oma’s en opa’s, tantes en ooms, eigenlijk iedereen).

Dolfje Weerwolfje is een spannende musical voor het hele gezin en is gebaseerd op de succesvolle kinderboekenreeks van Paul van Loon. Nog voordat de voorstelling begint, stuitert de energie je al tegemoet in de Stadsschouwburg Haarlem. Niet alleen publiek, maar ook alle kinderacteurs die afwisselend spelen waren aanwezig. De eer voor de première valt dan weer te beurt aan Noah Fontijn als Dolfje, Eva Franken als het vriendinnetje Noura en we zien Quan Wassens als broer Timmie.

Dolfje Weerwolfje

Aan het verhaal is weinig gesleuteld, we kennen het van de boeken van Paul van Loon; Dolfje is een doodgewone jongen van bijna zeven. Alhoewel… gewoon… Op de nacht voor zijn zevende verjaardag gebeurt er iets heel bijzonders. Dolfje verandert… In het kille maanlicht veranderen zijn handen in kleine klauwen, op zijn hoofd groeien twee punt-oren en hij krijgt een witte staart… Dolfje is een weerwolf! Dolfje zal moeten leren leven met het feit dat hij in de dagen rond volle maan verandert in een weerwolf. En dat zet zijn hele leven op zijn kop!

Vooral mevrouw Krijtjes en meneer van Dalen zijn uit op het vangen van Dolfje en dan heb je nog Noura, het meisje wat Dolfje wel erg leuk vindt, wat zou zij hier van denken? Gelukkig heeft weerwolf zijn ook voordelen, zoals we zien bij een sporttest op school. En als Dolfje echt in de problemen komt is daar altijd nog de wolvencode.

Om de kinderen heen spelen vier volwassen acteurs in verschillende rollen. Zo zien we Lotte Slinkert en Levi Vos als de ouders van Dolfje en Bente van den Brand als mevrouw Krijtjes. Finn Poncin mag wederom opa Weerwolf vorm geven maar ook meneer van Dalen. Je zou denken dat de volwassenen ter ondersteuning aan de kinderen spelen maar niets is minder waar. Hoewel een aantal decor en verkleed momentjes wat improvisatie nodig had, stond de volledige cast stevig en solide in zang en spel. Er zijn wat momenten aangepast aan de tijd, het pestmoment wordt nu ook ‘gefilmd’ en de grappen zijn ook iets eigentijdser. Toch kwam het meest eigentijdse moment uit het publiek. Het moment dat mevrouw Krijtjes dacht Dolfje te hebben gevangen en iedereen daarvan wilde overtuigen (al wijzend naar een lege berenklem) werd dit al roepend uit het publiek af gedaan als ‘Fake News’.

Hoewel hilarisch toch ook tekenend voor wat deze tijd, de kinderen aan nieuwe woordenschat heeft gebracht. Des te beter dat er nu ook weer wat culturele invloeden zijn die de fantasie weer prikkelen en iedereen (jong en oud) weer ongegeneerd laten huilen naar de maan! Aaaaahoeoeoeoeoeoe!

Dolfje Weerwolfje toert door het hele land tot aan februari 2022. 

Meer informatie vind je hier.

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden