In 2019 werd het boek Johannes de Parkiet bekroond met een Vlag en Wimpel en nu is er een theatervoorstelling over een parkietje die moeite heeft met vreemde vogels. Het prentenboek van Mark Haayema en Medy Oberendorff vertelt het verhaal van Johannes de parkiet. Onder regie en met de tekst van diezelfde Mark Haayema ging zondag de voorstelling in première in het DelaMartheater in Amsterdam.

Het verhaal van Johannes de parkiet begint in z’n vertrouwde kooitje. Maar dan besluit zijn baasje Gijs een ruime volière te bouwen, met ruimte voor wel 100 vogels. Zo komt het dat Johannes ongevraagd en ietwat ongewenst met allerlei vreemde vogels moet kennismaken. Vogels die er anders uitzien, anders fluiten en ander zaad eten. En dat is behoorlijk wennen…

De vormgeving is alleen al de moeite waard om te gaan kijken. Dankzij ingenieuze constructies en technieken van de bekroonde Handspring Puppet Company (Warhorse) komen alle vogels in Johannes de parkiet op hun eigen-wijze tot leven. Onder andere Joris van Veldhoven en Kathelijne Monnes werkten mee aan de prachtige kleurrijke creaties.

De vogels worden tot leven gewekt door een 5-tal acteurs; Joep Onderdelinden, Cystine Carreon, Aniek Stokkers, Dennis de Groot en Quincy Ignacia (met alternate Zunaira Choudry) die naast spel ook hun andere talenten als muzikant, danser, poppenspeler ten toon stellen.

Het begint met een masterclass inleving acteren van Joep, die daarmee handig de allerjongsten in het publiek alvast ‘aanzet’ in hun fantasie en het verder kijken dan het decor, de pop, de rekwisiet of acteur. En dat is dan ook direct het moraal van de hele voorstelling; verder kijken dan het hokje waar je aan gewend bent. En waar de een direct meegaat in Gijs en Johannes zijn er anderen die bij een volgende ‘vogel’ aanslaan. Tussendoor worden er ook vooroordelen rondom de acteurs zelf weggenomen en is het lied van de Pauw de climax van het uit je comfortzone stappen. Maar zonder dat het een geforceerd inclusiviteitsverhaal wordt, is er ook aandacht voor het ‘wennen’ want niet iedereen is een Aniekje Elastiekje en soms kost wennen even tijd.

De voorstelling duurt bij elkaar net geen uur dus een prima uitje voor het hele gezin, maar kan tegelijkertijd enorm goed ingezet worden voor schooljeugd. Terecht dan ook dat men meedingt naar de Podium Kids Prijs, onze vijfsterren-stem hebben ze in ieder geval!

Kijk voor meer informatie op https://www.degrotehaay.nl/johannes

Foto’s slotapplaus: Mariska Steenbergen
Scenefoto’s: Sander Mulkens
Verslag: Mariska Steenbergen