Janneke Melis en Jannes Coessens speelden in hun VPC ( Vocal Performance Concert ) op Codarts in Rotterdam. Twee geheel verschillende voorstellingen waarbij beide studenten excelleerden.

Janneke Melis

Weet jij waar Maria Magdalena voor staat? Wie was zij. Dat kwam Maria in het VPC, met de titel ‘Sainte Madeleine’ van Janneke Melis uitleggen om meteen alle misverstanden en onwaarheden te ontzenuwen voor het publiek. Vanzelfsprekend heeft Maria alles tot in de puntjes geregeld en heeft zelfs een PowerPoint presentatie bij de hand voor haar publiek dat ze bij binnenkomst hartelijk verwelkomt en verbaasd is dat er zoveel mensen komen kijken. Zelfs mensen uit de kerk zijn aanwezig.

Janneke bracht haar VPC met een knipoog en humor in een poging tot een ongetwijfeld wederom foutieve interpretatie van Maria Magdalena waar ze helemaal in geslaagd is. Hoe is het zover gekomen dat Maria een icoon is geworden? Hoe kon haar leven zo verlopen en wat als alles anders was gegaan?

Janneke werd in haar VPC begeleid door coach Jip Smit en muzikanten Orlando Cialli en Talal Fayad waarbij ze nummers zong in vier talen en ze haar publiek meenam in haar verhaal en op haar reis . Ze speelde ook spontaan in op de reacties van haar publiek. Janneke weet haar publiek te bespelen, is spontaan en breekt lekker door de vierde wand heen om met haar publiek in gesprek te gaan en zingt haar nummers op een gedreven, mooie en breekbare manier. De voorstelling is komisch en Janneke weer haar momenten perfect te timen waardoor ze de aandacht vast blijft houden.

Jannes Coessens

‘De Kunst van het Crashen’ is een explosieve raveperformance gebaseerd op het gelijknamige boek van Peter Verhelst. De Kunst van het Crashen is een poging om de tijd stil te zetten. Is een theatrale ode aan het verloren moment. Is even luid als stil. Is een ode aan verschillende waarheden. Is een performance van vier seconden, die een half uur duurt.

Jannes Coessens had gekozen voor een hele andere voorstelling. Jannes vertelde in zijn VPC over de vier seconden na een verkeersongeluk dat voor zijn gevoel 30 minuten duurde. De duur van zijn voorstelling. Deze vier seconden stonden voor vier fases. Zijn leven ging niet in een flits aan hem voorbij. Dit VPC is een ode aan hetgeen hij gezien heeft tijdens de crash. Een studie naar verschillende waarheden. Die vier seconden duurden dertig minuten want dat is nodig om aan die waarheid recht te doen.

Vier verschillende stukken worden verteld door Jannes, explosie, stilte, beweging, tijd en waarheid en wel in dertig minuten. Getallen die steeds weer terugkomen in deze voorstelling.

Jannes vertelt gedreven en beeldend en staat dichtbij zijn publiek en maakt alles zo duidelijk dat je het als het ware voor je kunt zien. Voeg daarbij de geweldige muziek en de combinatie van spel en muziek is compleet.

De diversiteit van deze twee voorstellingen is tekenend voor alles wat op de scholen die wij mogen bezoeken gebeurt. Die talenten van nu zijn de artiesten van morgen en wij mogen daar verslag van doen en van genieten.

Spel / concept: Jannes Coessens
Muziek: Jos Agasi
Coaching: Jacob De Groot