De voorstelling Uit Mijn Handen van theatermaakster Lara Wakelkamp vertelt het aangrijpende verhaal over de moeder van één van de daders van de schietpartij op de Columbine High school in Amerika in 1999. Een gebeurtenis die in ieders geheugen staat gegrift. In de voorstelling ontrafelen performer Khadija Massaoudi en experimentele breakdancer Simon Bus de rauwe emotie van een moeder die ontdekt wat haar zoon gedaan heeft.  Een meeslepende voorstelling waarin toneel, dans en muziek samenkomen. Uit Mijn Handen gaat op 9 maart in première in De Meervaart en is daarna te zien in verschillende theaters in Nederland. 

Lara Wakelkamp is geen onbekende binnen ISH Dance Collective. Ze maakt dans theatervoorstellingen, waarin zij de menselijke geest onderzoekt en taboes bespreekbaar maakt. Na haar succesvolle ISH-voorstellingen “Dwang” en “Wat niemand had verwacht” durft ze wederom een aangrijpend onderwerp aan te raken. In 1999 vond een van de eerste grote schietpartijen plaats op een hogeschool in Amerika. Wat als jouw kind een bloedbad heeft aangericht? Een bijna bovenmenselijke opgave om hier mee om te gaan. Een verhaal dat je eigenlijk niet wil vertellen, maar Lara weet door de combinatie van dans, toneel, muziek dit verhaal samen te laten komen tot een indrukwekkend stuk.  

Over Uit Mijn Handen 

Khadija Massaoudi ontmoet de experimentele breakdancer en choreograaf Simon Bus. Zij spelen in de voorstelling niet de voor de hand liggende rollen van moeder en zoon, maar zijn reisgenoten op een zoektocht door een gebroken innerlijk. Bus’ zijn kenmerkende verwrongen en sculpturale signatuur en Khadija’s veelgeprezen tekstbehandeling vormen de voetstappen van een moeder die een nieuwe weg naar de werkelijkheid moet vinden. In een decor van licht vertolken zij de eindeloze wentelingen van het ongrijpbare verleden, de versplinterde choreografie van een verdwenen toekomst en de vervreemdende logica van het nooit aflatende heden. Haar gedachten vormen zijn muziek, zijn beweging haar emotie, Alleen samen kunnen ze ontdekken dat gebroken niet stuk is en duister niet bestaat zonder licht. Een ode aan de genade van de menselijke psyche.

foto credit Sjoerd Derine