In voor- en tegenspoed: de gelofte van Rachel en André Hazes aan elkaar, staat voor de cast van ‘Hij Gelooft in Mij’ ook een beetje voor hun proces richting première. Vooral eerst tegenspoed, want na al uitstel door de pandemie stond de feestelijke première in eerste instantie begin deze maand gepland, maar door besmettingen binnen de cast moest men nog wat langer wachten. Maar dan nu toch voorspoed want vandaag ging alsnog Hij Gelooft In Mij, in première in het Orpheustheater in Apeldoorn.

 

Martijn Fischer en Roosmarijn Luyten hadden voor aanvang van de première van de musical Hij Gelooft in Mij een levensgroot standbeeld van André Hazes onthuld. Dit standbeeld is speciaal gemaakt voor de landelijke tournee van deze musical en reist mee naar alle theaters. Het standbeeld komt in de foyers van de deelnemende tourtheaters te staan, zodat bezoekers met de volksheld op de foto kunnen. Rachel Hazes was de eerste die in de gelegenheid werd gesteld om dit te doen.

Rachel Hazes: ‘Ik vind het beeld er prachtig uitzien en ik ben enorm trots dat het beeld door heel Nederland te zien zal zijn.’

Cast

We zien Martijn Fischer opnieuw in de huid kruipen van de Amsterdamse volkszanger. Martijn ontving al eerder de Johnny Kraaikamp musical Awards voor beste mannelijke hoofdrol en speelde ook Hazes in de met een gouden kalf bekroonde film ‘met bloed zweet en tranen”. Je zou de verwachting dus hoog in kunnen zetten. En die maakt ie zeker waar. Hij speelt wederom de rol met verve, het tergende, angstige maar ook eigenwijze karakter van Hazes komt sterk in zijn spel aan bod.

Wel is er een andere Rachel aan Martijns zijde tijdens deze première. Roosmarijn Luyten is geen onbekende in theaterland en ook in deze musical waar ze de rol van Rachel al eerder gespeeld heeft. Wij kennen haar ook van o.a. Dolfje Weerwolfje en de hitmusical ‘De Marathon’. Roosmarijn speelt Rachel met ijzingwekkende gelijkenis en ook op vocaal vlak is het een heerlijkheid. Het Rotterdamse accent is geen belemmering in de verstaanbaarheid iets dat we bij het plat Amsterdamse van Martijn soms nog wel moeten incasseren.

Belangrijke personages naast Dré en Rachel zijn Tim en Conny (Mark Kraan en Dorien van Gent). Tim als redder van André maar direct ook zijn ondergang en Conny als beste vriendin van Rachel die de ellende al van ver zag aankomen. Karakters die zeggen wat je als publiek denkt; ‘hoe kun je het zover laten komen’. Annick Boer speelt de markante moeder van Rachel, Friedel. Annick is een bekend gezicht in theaters maar ook op televisie (o.a. de tv kantine) en heeft reeds 2 Musical Awards op haar naam staan. Friedel haar man, Jan van Galen wordt neergezet door Rutger de Bekker, die we naast acteur ook kennen als componist en arrangeur van o.a. Showponies.

De scenes met Friedel en Jan zorgen voor de broodnodige kleur en luchtigheid in de voorstelling. Letterlijk, want over het algemeen zou je het decor als somber en sober kunnen omschrijven maar humor en droogheid van de markante Friedel in een kleurrijke campingomgeving is een verademing in vormgeving.
Het script is geschreven door Frank Ketelaar en Kees Prins. De regie is wederom in handen van Ruut Weissman.

De choreografie komt uit handen van Daan Wijnands. We zien (herkenbare) momenten die kenmerkend zijn voor Daan zijn stijl. Een wat abstracte dansvorm in bepaalde scenes wisselen af met ensemble verplaatsingen die indruk maken.

Hij gelooft in mij

Het verhaal wordt gespeeld door de ogen van Rachel van Galen, die verliefd wordt op de grote Hazes en uiteindelijk trouwt met haar 20 jaar oudere idool. Een verhaal over idolate verliefdheid dat uitgroeit tot ware liefde en uiteindelijk aankomt op loyaliteit aan die liefde.

Maar liefst 22 grote Hazes-hits illustreren de toppen van zijn succes, maar ook zijn persoonlijke dalen. Je hoort onder meer ‘Bloed, Zweet en Tranen’, ‘Een Beetje Verliefd’, ‘Droomland’, ‘De Vlieger’ en natuurlijk ‘Zij Gelooft in Mij’. Dit alles onder leiding van muzikaal leider Jeroen Sleyfer.

Binnen de huidige discussie of er niet teveel Hazes is momenteel, hoort deze voorstelling absoluut niet. Ja het is Hazes, ja de muziek is iconisch (maar verwacht geen meezingfeest) maar het verhaal is sterk en rauw, met uiteindelijke het moraal in de kracht vinden om loyaal te zijn aan de liefde, in voor- en tegenspoed.

Wil je weten waar Hij Gelooft in Mij speelt? Check dan de speeldata op www.stage-entertainment.nl

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen
Video: Rob  de Haan