Als je cabaret, musical en comedy in de blender doet, er mistletoe en kerstballen aan toevoegt en het serveert met de Alex-Klaasensaus, krijg je Snowponies. AD (vijf sterren) kopte al: ‘Misschien wel het leukste kerstfeestje van het jaar’.

Na zijn bejubelde en gelauwerde voorstellingen Showponies 1 en 2 had Alex Klaasen (46) zin om zijn tanden in de kerst te zetten. “Ik wilde iets maken waar mensen onbezorgd om kunnen lachen,” vertelt de theatermaker. “Een kerstshow is sowieso al een feestje.”

Torenhoge verwachtingen

Kerst is een dankbaar thema: iedereen heeft er wel een gevoel bij, zelfs kersthaters. Tegelijkertijd is het een moeilijk onderwerp, want de clichés liggen op de loer. Dat schrok Klaasen niet af. “Ik zie kerst niet als een thema, maar als een feest, een gelegenheid, een gevoel. Ik heb zelf een haat-liefdeverhouding met Kerstmis. Ik hou er heel erg van, omdat ik er een warm gevoel van krijg. Aan de andere kant vind ik kerst ontzettend irritant omdat je dan iets ‘moet’. Het moet gezellig zijn, het eten moet lekker zijn…de verwachtingen zijn torenhoog en daardoor de spanningen ook. Het is niet te doen, haha.”

Veelzijdig genre

Met zijn beide Showponies-voorstellingen creëerde Alex Klaasen zijn eigen genre, dat ‘moderne revue’ wordt genoemd. “Het zijn komische sketches, idiote én ontroerende liedjes, met een rijke aankleding. Ja, revue, maar in een modern jasje en met een sneller tempo.” Datzelfde recept hanteert Klaasen met zijn acteurs en muzikanten in Snowponies. NRC schreef dan ook: ‘Je kunt niet anders dan met een brede grijns of hardop lachend in je theaterstoel zitten’ en gaf vier sterren aan de voorstelling. Klaasen: “De veelzijdigheid past bij mij. Ik vind het al mijn hele leven leuk om te zingen, dansen, acteren en comedy te doen en nu komt dat allemaal samen.”

Rendier met geheim

Klaasen vindt het belangrijk dat Snowponies voor iedereen herkenbaar is, ook voor wie minder dol is op het feest. De Volkskrant schreef: ‘De kerstliefhebber én kersthater kunnen hun hart ophalen’ en gaf de voorstelling vier sterren. “Ik wilde er nadrukkelijk een uitje voor het hele gezin van maken. Bij ons tref je een rendier met een geheim. Er zit een soap in, die zich afspeelt in de kerststal met Jozef en Maria, en in het lied ‘Alles wat ik wil voor kerst is een kersthit’ zitten knipogen naar allerlei bekende kerstliedjes. Wat ik merkt is dat het publiek zich ook vaak uitdost in de meeste extravagante kersttruien en lampjes meebrengt. Dat was precies mijn idee: een feestje waar het publiek ook aan meedoet.”