Met wat ooit begon met Evita, Joseph en Mary Poppins waardoor Brigitte Heitzer, Freek Bartels en Noortje Herlaar glansrijke carrières aftrapten, hadden we dit jaar een op zoek naar een duo. Albert Verlinde had al aangekondigd weer met een re-take van Grease te komen en daarvoor zocht men nog een Danny en Sandy.

Vooraf werden de overige rollen al bekend gemaakt waaronder William Spaaij, Jonathan de Vroege, Esmee Dekker en Marjolein Touw plus ook het ensemble. Maar na weken ‘Op Zoek’ werden de door het publiek gekozen uitverkorenen voor de hoofdrollen Danique Graanoogst als Sandy en Tristan van der Lingen als Danny.

Naast deze sterrencast wist Albert ook een goed sterk team van creatives te vormen. Jim Jacobs en Warren Casey weliswaar voor het script, muziek en liedteksten maar in vertaling door Allard Blom die daarin al zijn sporen verdiend heeft. De alom geprezen Joris van Veldhoven voor decor en kostuums en Marco Braam als muziekleider geeft het publiek vertrouwen dat deze (mogen we zeggen gedateerde verhaallijn) geheel verhipt en met nieuwe invalshoeken gecreëerd is.

Grease vertelt het verhaal over de tieners Danny en Sandy die na een wervelende zomerromance onverwachts worden herenigd wanneer Sandy voor haar laatste schooljaar naar Rydell High overstapt. Danny blijkt al snel niet de lieve jongen van tijdens de zomer te zijn, maar een lid van de T-Birds die vooral stoer wil overkomen op zijn vrienden. De brave Sandy probeert te veranderen en sluit zich aan bij de Pink Ladies. Een danswedstrijd moet de twee geliefden weer samenbrengen, maar voor hoe lang? Overleven ze de beproevingen van het tienerleven en vinden ze opnieuw de ware liefde?

 

Het is dit jaar (16 juni) 45 jaar geleden dat de iconische film uitkwam. De film met dé Danny en Sandy, in de persoon van John Travolta en Olivia Newton John. Leuk feitje om te weten is misschien dat Henry Winkler (Fonzie uit Happy Days) en Carrie Fischer (prinses Leila in Star Wars) ook opteerden voor de rollen. Wellicht een geruststellende troost voor de Op Zoek Naar kandidaten die het dit keer helaas niet geworden zijn… kansen verkeren.

Voorlopig richten we ons op deze versie die maandag in première ging in het DeLaMar theater in Amsterdam. ‘With a touch of Grease‘ kwamen familie, bekenden en natuurlijk ook alle kandidaten van OZN kijken naar het eindresultaat. Daarnaast had deze nog relatief jonge cast wakende ogen van de Danny en Sandy van het eerste uur Jim Bakkum en Bettina Holwerda. Dat deze jonge honden (zoals Albert Verlinde ze noemt) energie te over hadden om te knallen bleek wel uit de verlate start ( 50 minuten later ) doordat de stoppen nu al doorsloegen, en het doek was nog niet eens op! Dat beloofde wat…

Het publiek en cast was dan ook meer dan klaar voor vuurwerk, wat rammelamme dingdong, wat Grease lightning en afgetopt met de handjive. Dit waren dan ook de hoogtepunten van de avond. Een energiek ensemble, strakke choreo’s en geupdate arrangementen. Hoewel we enigszins moesten wennen aan een hiphoptechno-achtige beauty school drop out en we qua scène op Sandra Dee zaten te wachten maar die dan pas 2 scènes later alsnog kwam. Ook het We go together als pauzenummer was een goede keuze hoewel die in de film pas aan het einde komt. Marjolein Touw is de Comic relief als miss Lynch (en al haar zussen) samen met Luuk Haaze die een mega nerd Eugene speelt.

Voor onze winnaars was de druk natuurlijk behoorlijk opgevoerd want nu moet je ook wel leveren. Daarin zochten beiden in het begin nog naar de juiste modus maar vonden ze elkaar al snel en dan is de chemie daar en kun je wegzinken in dit klassieke liefdesverhaal. Danique zet een krachtige Sandy neer, die zich niet laat wegzetten als tutje, wij juichen deze invulling toe! En Tristan is vooral als zachte Danny aandoenlijk en op die momenten pakt ie je als publiek ook in.

 

Het is dan misschien weer een versie van een klassieker, maar met genoeg nieuwe elementen om een vermakelijke avond te hebben. Grease is back en dat zal Nederland weten.

Kijk op www.greasemusical.nl voor de gehele speellijst. Ze spelen tot oktober 2023.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan