Deze zomer gaat er wat spectaculairs gebeuren op het GOUDasfalt terrein in Gouda. In de periode van 14 juni t/m 3 juli is de grootschalige muziektheaterproductie Gouda Op Sterk Water 10 keer te zien! Speciaal voor het feestjaar Gouda750 heeft Stichting De Theaterbakkerheij dit stuk geproduceerd. Gouda Op Sterk Water is een unieke openluchtvoorstelling over één van de meest actuele onderwerpen van de stad; het dreigende waterpeil. Met groots decor, live band en een geweldige cast. Een must-see voor elke Gouwenaar!

Aandacht voor waterproblematiek in Gouda

Gouda is een stad van water. Met mooie grachtjes en rivieren. Maar helaas zorgt het water ook al jaren voor problemen. Vochtige vloeren, rioolwater dat omhoog komt, scheef zakkende en scheurende huizen. Het centrum zakt al sinds de vestiging van Gouda in de 13e eeuw, maar door de combinatie van verschillende funderingen, de zakkende grond én klimaatverandering wordt het steeds moeilijker de huizen droog te houden. De vraag is nu zelfs; kunnen we over 30 jaar nog wel in het centrum wonen? Met de muziektheatervoorstelling Gouda Op Sterk Water vragen we aandacht voor de waterproblematiek in de Goudse binnenstad.

Het verhaal

Gouda heeft te maken met verhitte burgerrellen. Inzet is het waterpeil in de stad. Talloze woningen stromen namelijk continu onder water waardoor de huizen verrotten en op instorten staan. De inwoners smeken het stadsbestuur het waterpeil te verlagen. Maar daar zijn andere bewoners juist fel op tegen. Hun woningen zijn gebouwd op houten palen en zullen juist verrotten als het waterpeil zakt. Dan storten hún woningen juist in.

In deze broeierig sfeer kan het stadbestuur maar geen beslissing nemen. Corrupte wethouders traineren, populistische raadsleden draaien met alle winden mee. Maar dan staat een groep bewoners op die het water niet als vijand zien, zij willen de strijd tegen het water heel anders aanpakken. De drie groepen komen steeds meer tegenover elkaar te staan, en de toekomst van de stad staat op het spel. Wat gaat het stadbestuur beslissen: gaat het waterpeil omlaag of niet? Wordt het voor Gouda erop…of eronder?

Groots theaterspektakel in de regio

De cast van Gouda Op Sterk Water bestaat uit 19 talentvolle spelers die allemaal sterk zijn in zowel spel als zang. Aangevuld met figuranten staan er zo’n 100 spelers op het podium. Zij worden begeleid voor een professionele live band. Voor het eerst wordt er in Gouda zo’n groot theaterstuk opgevoerd in de buitenlucht, op de unieke locatie van GOUDasfalt. Het decor is indrukwekkend. Deels bestaat het uit natuurlijke elementen, zoals de dijk aan de IJssel en een enorm waterbassin. Andere decorstukken zijn speciaal voor dit project ontworpen en gebouwd door de Theaterbakkerheij bouwploeg.

Naast acteurs, zangers en zangeressen staan er nog veel meer figuranten op het podium. Zo zijn er acrobaten, motorrijders en komt er zelfs een brandweerauto voorbij. En natuurlijk gaat water een hele belangrijke rol spelen in de voorstelling… hoe dat er precies uit gaat zien houden we nog even geheim.

Op de overdekte tribune is ruimte voor 1.000 bezoekers per voorstelling. Tickets zijn al vanaf €20,- inclusief servicekosten te koop via www.goudaopsterkwater.nl

Stichting De Theaterbakkerheij

De visie van De Theaterbakkerheij is dat kunst, cultuur en muziek mensen bij elkaar brengt en dat dit op een laagdrempelige manier toegankelijk moet zijn voor iedereen in Gouda en omgeving. Daarnaast staat De Theaterbakkerheij voor het leveren van podiumkunsten van hoge kwaliteit. Dit is eerder al bewezen met de eigen producties Titanic (2016), Troje (2018) en De Stroom (2019) waar zo’n 22.000 bezoekers op af zijn gekomen. Voor de musical ‘Troje’ werd in 2018 zelfs een Musical Award voor ‘Beste Nieuwe Musical’ in de wacht gesleept.