Op 21 juni 2021 vond in de late uurtjes de generale repetitie voor de musical Bad Girls plaats in het openluchttheater de Donck in Someren. Niet één, maar zelfs twee jaar hebben de talenten van de musicalschool Music All Around naar de première toegeleefd. Woensdag was het moment van de allerlaatste officiële repetitie, voordat de voorstelling op vrijdagavond 23 juli in première gaat. Door de omstandigheden van de afgelopen tijd is de voorstelling een jaar verschoven. De gedreven mastergroep zou de voorstelling in een ‘gewoon’ theater spelen, maar door de pandemie bleek dit niet haalbaar.

In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot de groep de extra tijd, die ze ongevraagd hadden door de lockdown, intensief te gebruiken voor het perfectioneren van de musical en er vonden er zelfs behoorlijk wat rolwisselingen plaats, nadat bekend werd dat de voorstelling een jaar werd uitgesteld. Velen konden dus helemaal opnieuw beginnen met het leren kennen van hun personage. Dit heeft geleid tot een groep met zeer professionele amateurs die door en door weten waar hun personage vandaan komt en waar het naar toe wil.

Het publiek maakt snel kennis met de personages. Het verhaal speelt zich af in een vrouwengevangenis en in het eerste lied ‘Mijn plaats is niet hier’ maken de belangrijkste gedetineerden van het verhaal zich bekend. We zien onder andere de drugsverslaafde Shell, gelovige Crystal, de drie stelende Julies en de charismatische, maar agressieve Nikkie. Al snel wordt één van de boodschappen van het stuk duidelijk: ieder mens heeft een verhaal. Er zit een mens achter elke gevangene en een reden achter elke keuze. De sfeer in de gevangenis wordt grimmig op het moment dat de cipiers hun macht steeds meer gaan misbruiken, wat grote gevolgen heeft. Het nieuwe idealistische afdelingshoofd hoopt orde te scheppen, maar haar emoties en haar tegenstanders lijken al haar plannen voor gerechtigheid behoorlijk in de weg te zitten. De gevangenen hebben hun hoop gevestigd op de nieuwste oproeikraaier Yvonne.

Met een waanzinnige generale maken de talenten van de masterclass één ding heel duidelijk: zij staan hier met een reden. Er is niet alleen hard gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. De musical duurt lang, inclusief pauze bijna drie uur, maar ze weten de spanning van het verhaal zo op te bouwen, dat het publiek de aandacht niet verliest. De setting van het openluchttheater in Someren is uitermate geschikt voor het verhaal. De gracht om het podium heen zorgt voor een duidelijke scheiding tussen vrij en gevangen. Het decor is simpel, maar geniaal. Er wordt veel gebruik gemaakt van hoge hekken die met hier en daar een attribuut. Daarmee maakt men heel duidelijk op welke plaats het verhaal zich afspeelt. De omgevingsgeluiden van buiten het theater bevestigen de setting alleen maar: buiten zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen, binnen zijn ze gebonden aan tijden, maatregelen en cipiers.

De zes zeer talentvolle acteurs uit de masterclass worden geholpen door talenten uit een andere musicalklas, die zich voornamelijk richten op zang, en door de auditanten. Daar waar de hoofdrollen zo’n twee jaar de tijd hadden om aan de musical te werken, hebben vrijwel alle cipiers hun rol in één weekend moeten leren. Dat is een waanzinnige prestatie die zeker het vermelden waard is. De worsteling van gedetermineerde Nikkie wordt overtuigend gespeeld en heeft een hoogtepunt in de nummers Eén tel maar en Gebonden zijn. In het laatstgenoemde lied komen ook de rollen van afdelingshoofd Helen en cipier Justin op een mooie manier naar voren. Om Yvonne kan niemand heen. Zij neemt niet meteen de leiding van de gevangenis op zich, maar draagt ook een groot deel van de show. Een knappe prestatie!

Er zijn nog kaarten voor 23 en 24 juli 2021. De show is absoluut de moeite waard. Het is niet alleen een theaterstuk, maar echt een theaterbeleving op hoog niveau. Klik hier voor meer informatie.

Verslag: Jenny Evendijk