FREYHEYT de rockopera is een multimediaal theaterspektakel waarin de waargebeurde verhalen van Achterhoekse jongeren in het verzet vertaald worden naar het nú.

Als je de vrijheid kwijt raakt, wat zou je doen? Vechten? Rustig afwachten of kijken of je er beter van kunt worden? Een theatershow voor jong en oud, die je aan het denken zet. De jonge verzetshelden zijn nog geen 20 jaar oud als ze de verantwoordelijkheid krijgen over de vele onderduikers in de Achterhoek. Wat klein begint, wordt steeds gevaarlijker. Het Joodse vriendenstel wil niet onderduiken om bij de ouders te blijven. Ondanks de Nazi dreiging trouwen ze en krijgen ze een kindje. Maar de druk wordt groter en groter. En dan is er de rijke uitgever die zijn bedrijf overeind wil houden, die werkt voor de Wehrmacht, NSB-ers omkoopt en het verzet steunt. Zijn huwelijk met het 20-jaar jongere mooiste meisje van de stad loopt op de klippen als die vlucht in relaties met zijn chauffeur en een SS-officier

De verhalen zijn waargebeurd.
De personages hebben echt bestaan.
De jonge Achterhoekers in het verzet.
Ze vertellen hun verhalen alsof ze vandaag gebeuren.
Ze vechten voor de vrijheid. Hier en nu.

 

Ze helpen onderduikers, plegen overvallen op politiebureaus en distributiekantoren en zijn met valse persoonsbewijzen de Nazi’s te slim af. Jan, Annie, Wim en Johan. Twee van hen overleven de oorlog niet.
Hun Joodse vriendenstel Eva en Leo worden bedreigd, maar willen niet vluchten en ook niet onderduiken. Alsof dat zo gemakkelijk is. Ze blijven bij hun ouders. En bovendien, hoe erg kan het zijn? Het wordt verschrikkelijk.
En dan is er Kees, de rijke, populaire mediaman. Was de oorlog er niet geweest, dan had hij een standbeeld gekregen. Maar Nederland wordt bezet. Kees werkt voor de Wehrmacht, koopt NSB-ers om en steunt het verzet. Hij móet zijn bedrijf redden. Voor zichzelf en zijn kinderen die hij met zijn 20 jaar jongere vrouw Dinie hoopt te krijgen. Als dat niet lukt, vlucht zij in de armen van haar chauffeur Hein. En later in die van de SS-commandant Fischer. Iets wat Kees oogluikend toestaat. Immers…

Alles dient een hoger doel!

De personages zijn gebaseerd op de verzetsmensen Jan Houtsma, Annie de Graaf, Wim Moorman en Jan Veldkamp; het Joodse stel Eva Berlijn en Leo van Coeverden; en de rijke en machtige uitgever Kees Misset, zijn vrouw Dinie, haar chauffeur Hein en de SS-commandant Fischer.

Kijk voor meer informatie op https://freyheyt.nl

Foto’s: Patrick Spoel