Na de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen, verruilt de auteur van de boekenserie het verzorgingshuis voor een volkstuin en kruipt in de huid van de 68-jarige Emma Quaadvliegh. Op 12 februari presenteerde Bos Theaterproducties mét de cast en creatives de nieuwe voorstelling ‘Rust en Vreugd’ tijdens de eerste repetitie. Onder de regie van Bruun Kuijt en met het script van Eva Keuris wordt het verhaal van Emma in het volkstuinencomplex in een komische jas gestoken. Tijdens de presentatie werd uit de verhalen al duidelijk dat het gaat om een stuk waarom kan worden gelachen, met hier en daar een serieus tintje en vooral met veel herkenning voor het publiek.

 

Het verhaal

Emma – een glansrol voor Doris Baaten – besluit vlak na de dood van haar man een tuinhuisje te betrekken bij volkstuinvereniging ‘Rust en Vreugd’. Dat ze geen groene vingers heeft maakt niet uit, want een gezellige bonte groep medebewoners schiet direct te hulp. Helaas geven niet alle bewoners haar een warm welkom. En daarom besluit ze samen met haar nieuwe vrienden vol bravoure in actie te komen!

De cast

Emma is een dame die beschouwend en zakelijk omgaat met de situatie zoals die zich in het complex voordoet. Ze analyseert eerst en pakt daarna haar kans om haar standpunt te maken. Alhoewel de rol nog in samenspraak met de regisseur gevormd en verder uitgewerkt moet worden (dit was immers pas de eerste repetitie) is haar beeld dat Doris zeker iets van haarzelf in Emma terugziet. Toch ziet zij zichzelf als minder beschouwend en zakelijk. Doris kennen we onder andere van grote musical hits als Evita, Elisabeth en de televisieserie Flikken Rotterdam.

Wie in eerste instantie geen goede vriend van Emma wordt, is Harm, de baas van de stichting. Hij is een man die veel van regeltjes houdt en vooral niet van verandering. Hij wil graag dat de zaken lopen zoals hij dat heeft bedacht en zal er ook alles aan doen om dat zo te houden. Harm wordt gespeeld door Wil van der Meer. Wil heeft in vele films en series gespeeld, van klassiekers als ‘het zakmes’ en ‘Pietje Bell’ tot populaire recente series als ‘Klem’. Terwijl Wil in zijn persoonlijkheid bijna contra is van Harm, heeft hij erg veel zin om de rol hem eigen te maken.

Andere bewoners van het volkstuinencomplex zijn onder andere uit Bert en Valentijn, beiden gespeeld door Mats Hoogland, bekend van ‘The Elephant Man’. Bert houdt zich bezig met de administratie van de stichting, als handlanger van Harm die de baas van het complex is. Valentijn is een jongen die in het tuinhuisje van zijn oma’s volkstuin woont. Hij representeert de jongere van tegenwoordig, met een eigentijdse blik op maatschappelijke thema’s. Vooral de laatste rol past goed bij Mats als persoon, omdat de rol dicht bij hem staat.

De rollen van Sherry, Fietje en Barbara worden alle drie gespeeld door Sanne Franssen, die al tijdens het studeren aan de Frank Sanders Akademie in 2014 een Jos Brink Genesius Penning ontving voor veelbelovend talent. Zij speelde onder andere in ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ en ‘A little night music’. De drie rollen die Sanne gaat vertolken zijn erg verschillend van elkaar. Sherry is een tikkeltje ordinair, Fietje Timide en Barbara de “Kenau van het stuk”. Het afwisselen tussen deze rollen is een uitdaging maar des te leuker om te spelen voor Sanne.

Linda Wagenmakers vertolkt de rol van Roos. Roos is een opstandig type dat de regels aan haar laars lapt en strijd voor haar idealen. Een pittige dame, net zoals Linda zelf. Linda heeft voor Nederland in het Eurovisie Songfestival van het jaar 2000 deelgenomen. Daarnaast speelde ze onder andere in ‘Rocky over the Rainbow’ en heeft ze verschillende disney-prinsessenstemmen voor haar rekening genomen, waaronder Mulan en Tiana.

Pim, de zoon van Harm én Herman, de conflict vermijdende appeltaart-uitdelende goedzak uit het verhaal, worden vertolkt door Scott Reniers. Scott zit in zijn afstudeerfase van zijn theateropleiding aan de toneelacademie van Maastricht. Herman leert in het stuk zijn mannetje staan met behulp van Emma en Roos. Pim is daarentegen een beetje een botte hark, die zijn mannetje al kan staan en dat gebruikt om te proberen Emma uit het complex te krijgen, in opdracht van zijn vader Harm.

Er is een kindercast afwisselend gespeeld door 4 acteurs en actrices; Aurelia Fontijn, Olivia Pont, Sèno Franken en Zoey Sophia Tol. Zij spelen Robin, het kleinkind van Harm, in de boeken genaamd ‘Boris’. Robin houdt van opa Harm en laat met onbevangenheid ook de zachte kant van Harm zien. De kindercast wordt geregisseerd door kinderregisseur Lotte Kuijt.

Zoals de opsomming doet vermoeden bestaat de cast uit getalenteerde acteurs en actrices, de meeste al bewezen en de laatste maar zeker niet de minste, kan zich júist gaan bewijzen met het spelen van dit komische verhaal.

De creatives

De schrijver van Hendrik Groen weet wederom op komische wijze onze maatschappij onder een vergrootglas te leggen. Met veel humor en vilein. Er bestaat geen twijfel dat Bruun deze komische intentie van de schrijver naadloos kan overbrengen naar het toneel.

Bruun wordt ondersteund door Fons Merkies voor de muziek, die helaas nog niet te horen was tijdens deze presentatie. Wel kon er al een tuinhuis als decorstuk worden getoond, samen met een miniatuur van het totale decorontwerp en opstellingsontwerpen door Joris van Veldhoven. Kostuums worden ontworpen door Arno Bremers en a.s. woensdag 14 februari voor het eerst getoond aan de cast. Het technisch ontwerp valt onder verantwoordelijkheid van Tom Vollebregt.

Het lichtplan van Rust en Vreugd, door Marc Heinz, is zeer uniek te noemen; Het licht zal namelijk de zon nabootsen, door het toneel vanaf één kant te belichten met zichtbaar verschil in ochtend-, en avondgloren.

Rust en Vreugd beloofd met al deze facetten een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling te worden. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen! Het publiek gaat naar huis met herkenning en een herinnering aan veel lachen en misschien een traan.

Tickets

De try-outs beginnen al in maart. Kaarten voor deze voorstelling zijn te verkrijgen via https://www.bostheaterproducties.nl/producties/rust-en-vreugd/ 

Eline van den Vonder