In januari 2020 ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam de nieuwe origineel Nederlandse musical ‘Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee’ in première. Een schets over Nederlandse artiesten op de schnabbeltour in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Deze tour werd abrupt onderbroken door Corona.

Eigenlijk zouden een aantal van de castleden in andere producties staan maar door Corona is dat verandert en staan ze nu in deze voorstelling. ‘Haal het doek maar op’  in een concertante waarbij het verhaal iets bondiger wordt verteld. Wij waren bij de repetities en maakten het volgende verslag.

De cast bestaat uit Mariska van Kolck, Tony Neef, Julia Berendse, David van den Tempel, Willemijn van Holt en Jordy van Loon.

 

Marika van Kolck

Mariska van Kolck volgde een tienjarige theateropleiding aan de Hogeschool der Kunsten/de Nel Roos Academie.

Mariska speelde in onder andere Chicago, De Jantjes, Oliver!, 42nd Street, De Kleine Zeemeermin, Beauty and the Beast, Ciske de Rat, Wat Zien Ik?!, La Cage aux Folles, Happy Hour, Nonsens en de klucht Boeing-Boeing. Mariska heeft een tweetal solo’s gebracht, Top of the World, een ode aan Karen Carpenter en MovieStars. Ze speelde in de Vagina Monologen, Foute Sarah’s, Sonneveld de Musical, Moeder, ik wil bij de revue en Op Hoop van Zegen. Mariska werd vier keer genomineerd voor een Musical Award.

Ze won de award voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical voor haar rol als Tante Jans in Ciske de Rat en voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een grote musical voor haar vertolking van Roxie in Chicago.

Tony Neef

Tony studeerde af aan de Academie voor Lichte Muziek Hilversum (1991). Hij speelde onder andere in de volgende musicals: Evita (understudy Ché Guevara), Miss Saigon (Chris), Chicago (Billy Flynn), Rocky Over The Rainbow (Frank), Titanic (Thomas Andrews), Saturday Night Fever (DJ Monty), Sweet Charity (Oscar Lindquist), alternate Jean Valjean in Les Misérables, Annie (Daddy Warbucks), Sonneveld de Musical (Wim Sonneveld), Beauty and the Beast (Lumière) en The Addams Family (Fester). Tony was solist in Telkens Weer Het Dorp, een hommage aan Friso Wiegersma, in Vroeger of Later, een hommage aan Robert Long en was Lucheni in Elisabeth in Concert op Paleis Soestdijk (2018) Ramades in Aïda in Concert (2019). Tony maakte verder deel uit van Purper in Purper 100, een Vooruitblik en in Purper in Concert.

Drie keer was hij genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Awards voor zijn hoofdrollen in Sweet Charity en Sonneveld de Musical en voor zijn bijrol Fester in The Addams Family.

Julia Berendse

Julia Berendse studeerde in 2013 af aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater te Amsterdam en was in haar laatste jaar gast leerling bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Jazz- en Musicaldans). Ze volgt nu zanglessen bij Rein Kolpa.

Na haar opleiding was Julia te zien als Robin van Locksley in Robin Hood en het verdwenen goud van I&L Entertainment en Seks Tips, wat je van nichten leren kan van Homemade Productions. In 2016 nam ze tijdelijk de rol van zuster Maria Beyonce over in Nonsens van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment. Daarna was ze te zien als Elisah Baijens in Liesbeth List de Musical. Afgelopen seizoen was Julia te zien als Catastrophia in het ensemble van The Addams Family van TEC entertainment. Tevens was ze alternate voor de rol van Wednesday Addams.

David van den Tempel

David is afgestudeerd aan de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater. Hij volgde spel-, dans-, zanglessen en workshops bij onder andere Karin Bloemen, Willemijn Verkaik, Frank Sanders, Wil van der Meer, Paul Eenens en Rein Kolpa.

Tijdens zijn opleiding was hij te zien in de voorstellingen Ode aan Wilmink en Bannink en Luister even wat ik vraag met onder anderen de heren van Don Quishocking onder regie van Fred Florusse. David was te zien als Joop in Het meisje met het rode haar, als Gabriel in Adele, Conny, Jasperina – De Grote Drie, als Erik in The Full Monty, allen onder regie van Paul van Ewijk en als cover Anton Rover en Bram Goudsmit in Soldaat van Oranje de Musical onder regie van Theu Boermans.

Willemijn van Holt

Willemijn van Holt studeerde Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam onder artistieke leiding van Anouk Beugels. Daar kreeg ze les van onder anderen Jeroen Sleyfer, Leo van der Plas, Pim Veulings, Carola Arons en Floris Verbeij.

Ze speelde op haar elfde in de musical Pinokkio van Studio 100 en was een jaar later twee seizoenen te zien als Louisa von Trapp in de musical The Sound of Music van V&V Entertainment. Afgelopen seizoen was Willemijn te zien in de musical Evita. Als Louisa von Trapp trad Willemijn op bij verschillende televisie shows zoals Ivo Niehe, Op Zoek naar Maria en het Musical Kerstgala.

Jordy van Loon

In 2008 wordt Jordy door toedoen van Coen Swijnenberg , Sander Lantinga en Giel Beelen met zijn lied “Verliefdheid” tot Serious Request Anthem gebombardeerd in Het Glazen Huis. DJ Armin van Buuren maakte zelfs een re-mix van de song. Ten gevolge hiervan scoort hij in 2009 een vette nummer 1 hit met “Verliefdheid is een toverbal”. Maar liefst 6.000.000 keer wordt de clip van “Verliefdheid” bekeken op YouTube. Nog datzelfde jaar scoort hij de hit “Een kusje voor jou” en de hits “Het spel van Cupido” en “Ik ben Jordy van Loon”.De voorstelling Andere Wegen, dat zijn première in maart 2017 beleefde in een uitverkocht Betty Asfalt Complex te Amsterdam. De succesvolle tournee in 2018 die hierop volgt is tevens de aanzet voor zijn rol in de nieuwe Nederlandse musical Haal het doek maar op – van Appelscha tot Zierikzee.

Foto’s: Iris Sarina K.
Verslag en video: Rob de Haan

Lees ook:
“Haal het doek maar op” brengt nostalgie van Appelscha tot Zierikzee