Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN) organiseert in samenwerking met Rodenburg Entertainment; Dutch Musical Night en omdat het Amateur Musical Awards Gala afgelopen november niet kon doorgaan, heeft de stichting besloten om op 12 juli ook de awards te gaan uitreiken. De basis van het concert blijft hetzelfde. Het is geen gala, er is geen dresscode, er zijn dit jaar geen genomineerden die optreden, maar een musicalconcert van amateurs en professionals die door corona hun voorstelling niet hebben kunnen spelen.

Vanavond was de avond waar iedereen op gewacht had, voor het eerst weer een show met live publiek! Zowel de professionals (o.a. Barrie Stevens, Nienke Latten, Renée van Wegberg, Brecht van Arnhem, Esmée Dekker, Samir Hassan, Erik Brey, Jamai Loman, Alfred vd Heuvel, Vera Mann, Jacques d’Ancona) als de amateurs, en het publiek zelf, stonden te popelen. Er heerste een feestelijke en energieke sfeer in de zaal en iedereen was er meer dan klaar voor!

De optredens van de amateurverenigingen (die helaas zelf niet konden spelen het afgelopen seizoen) barstte van het talent en de liefde die ze allemaal hebben voor het vak. Veelzijdig en ieder op z’n eigen unieke manier werden deze uitgevoerd. Vooral het optreden van de musical ‘American Idiot’ van Oberon Theaterproducties viel erg op door de sterke zang en mooie staging en deze viel ook in de prijs voor beste optreden van de avond.

Tussen deze optredens door en die van de professionals (zoals Nienke Latten, Barrie Stevens en Renée van Wegberg) werden er awards uitgereikt in verschillende categorieën, zoals beste musical, beste hoofdrol en beste bijrol. (Bekijk het volledige overzicht op de socials van Stichting Amateur Musical Nederland.)

Het evenement was goed en coronaproof geregeld en de avond werd begeleid door een live band onder leiding van Gerbrand van Kolck die het dak ervan afspeelde. Werkelijk alle genres kwamen voorbij van klassiek tot pop/rock en deze band speelde alles feilloos en met pit. Wat een podium hebben de amateurs gekregen deze avond, wat een kans om zich zo te presenteren.

De avond werd (zoals altijd) gepresenteerd door Erik Brey en dat deed hij met veel flair. Je merkten aan de gastpresentatoren en de prijs uitreikers dat zij het ook allemaal heel speciaal vonden en zelfs een beetje zenuwachtig waren om weer voor zoveel mensen te staan. Ook roemden zij de amateurs voor hun liefde voor het vak, wat hen erg inspireerden.Het was een gedenkwaardige avond met mooie speeches, daverende optredens en veel liefde voor het musicalvak en met hopelijk volgend jaar een ‘gewone uitreiking’. Al was deze versie zeker niet een die onder doet aan het gebruikelijke Amateur Musical Awards Gala. Meer informatie over de avond en de winnaars vind je op de Facebook, Instagram of de Youtube pagina van Stichting Amateur Musical Awards Nederland.

Verslag: Pien van Meegen
Foto’s: Mariska Steenbergen