Stadsschouwburg Antwerpen, 3 april 2022. Na twee jaar te hebben moeten wachten is Deep Bridge er klaar voor. Het alom bekende verhaal van The Sound of Music wordt door het productiehuis nieuw leven ingeblazen. Het is geleden van 2009 dat we nog een Vlaamse versie van het stuk hebben mogen aanschouwen. En wat voor een versie! Fris, puur en next level.

Het welbekende verhaal van Maria Rainer en de familie Von Trapp wordt herverteld: Maria (Ianthe Tavernier) kan niet wennen aan het leven in het klooster, ook al is dat wel wat ze graag zou willen. Daarom wordt ze door moeder-overste (An Lauwereins) als gouvernante naar de familie Von Trapp gestuurd om voor de kinderen te zorgen. Al snel blijkt dat hun vader, kapitein Von Trapp (Koen Van Impe), zijn kinderen met strenge hand opvoedt en door de tuin laat marcheren. Wanneer de kapitein echter van huis is, krijgt Maria de kans om het jonge geweld te laten openbloeien tot een vrolijke, spontane bende.

Al van bij de start van de musical wordt duidelijk dat het zeemzoete verhaal van The Sound of Music ook een bittere, historische verhaallaag herbergt. Het is tegen de achtergrond van het oprukkende Duitse nazisme en de anschluss van Oostenrijk dat een ideologische strijd zich ontplooit. Vooral in het tweede deel van de voorstelling wordt de onenigheid van de kapitein met de Duitse overheersing expliciet gemaakt. Deze verhaallijn doet vandaag denken aan brandend actuele feiten die zich ontrollen tussen Rusland en Oekraïne. Behalve de glimlach die de voorstelling biedt gedurende praktisch heel de voorstelling op het gezicht van menig toeschouwer, is er ook ruimte voor reflectie, wat het stuk relevanter maakt dan ooit.

Van beduidend hoog niveau zijn de zang- en acteerprestaties. Iante Tavernier brengt Maria op een heel enthousiaste, levendige manier op de planken. Een overtuigende transformatie van jonge spring-in-‘t-veld tot zelfzekere dame vindt plaats. Daarnaast verdient An Lauwereins in haar rol als moeder-overste een speciale vermelding. De zuiverheid waarmee zij de hoogste noten uitbrengt, is bewonderenswaardig. Geena Lisa, die de rol van barones Elsa Schräder op zich neemt, mag dan weer tellen als verrassing van de avond. Met dit musicaldebuut weet ze de hele zaal te overtuigen. En dan is er nog Maja Van Honsté die in de rol van huishoudster Frau Schmitt op hilarische wijze een aantal vrolijke noten toevoegt. Tot slot nog eervolle vermeldingen voor decor en choreografie, die extra reliëf en beleving bieden.

U kent het verhaal wellicht, en toch loont het de moeite om het opnieuw te gaan beleven. Neem de hele familie mee op uitstap tijdens de paasvakantie om u te laten betoveren door de wereldhits ‘Do-Re-Mi’, ‘Edelweis’ en ‘So long, farewell’.

The Sound of Music, nog tot 24 april 2022 in Antwerpen en Hasselt. Tickets en info via https://deepbridge.be/shows/the-sound-of-music/#

Verslag: Lieze Jacobs
Foto’s: Joke Vereecken