De derdejaars studenten speelden de afgelopen dagen De meiden van Jean Genet. Een stuk dat 7 jaar geleden ook al op Fontys te zien was. Die cast nam gisteravond een kijkje bij de huidige derdejaars. Voor de huidige derdejaars was het de laatste voorstelling die ze met de klas speelden. Al ontbrak Stijn Linders wel omdat die momenteel speelt in Red Star Line. Samen met de tweedejaars zal de klas nog wel de eindvoorstelling in juni spelen. 

De meiden (Les Bonnes, 1947) van Jean Genet is een klassieker, veelvuldig gespeeld, in 2016 nog door Toneelgroep Amsterdam. Het is dan ook voer voor feministen en iedereen die de machtsverhouding tussen de boven- en de onderklasse aan de kaak wil stellen. Het stuk is gebaseerd op een werkelijk gebeurd voorval: twee zusjes – die bekend stonden als perfecte dienstmeisjes – vermoordden op gruwelijke wijze hun meesteres. Het stuk is meerdere keren nieuw leven ingeblazen in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Op Fontys was de bewerking van Alexandra van Marken te zien. Normaal gesproken zijn in dit stuk 3 personen te zien, maar aangezien er 11 personen uit de klas meededen, was er een speciale bewerking gemaakt zodat iedereen een aandeel had in het stuk. De klas slaagde erin om het publiek te boeien en speelde een mooie voorstelling terwijl het toch geen gemakkelijk stuk is om te spelen.

Verhaal

Claire en Solange zijn al jarenlang dienstmeiden bij hun ‘mevrouw’ in een groot huis. Soms gaat mevrouw op bezoek in de gevangenis, waar haar minnaar door valse beschuldigingen vastzit. Niemand weet dat de meiden daarvoor hebben gezorgd door middel van anonieme valse brieven. Als mevrouw van huis is, spelen zij om de beurt mevrouw in haar slaapkamer. Maar dit is niet genoeg. Ze gaan zo in het spel op dat fantasie en werkelijkheid door elkaar gaan lopen. Ze willen hun mevrouw vermoorden, en daar hebben zij een goed plan voor bedacht.

Cast:

Eva van ’t Walderveen, Ineke Somers, Fleur van der Hoeven, Mara Hoezen, Lenny Tosserams, Léanne van Alebeek, Amber Elberse, Boyd de Laat, Rody Houtveen, Remi de Smet en Kobe Donckers.

Regisseur: Alexandra van Marken
Regie-assistent: Florian Slangen
Vocal coach: Peggy Hegeman
Piano: Don Frits

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]