Het DeLaMar West sluit per 2024. De stijgende energiekosten en het beperkte aanbod van kleinschalige musicals maken dat het theater niet meer rendabel is. Het theater werd ondersteund door de VandenEnde Foundation.

De tweede locatie van het DeLaMar Theater opende in de zomer van 2021 haar deuren. Het theater was speciaal bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe musicals en andere vormen van muziektheater. Zo was het de afgelopen jaren onder meer het onderkomen van MusicalMakers. Daarnaast diende de locatie als een welkome toevoeging aan het cultuuraanbod in Amsterdam Niew-West.

Onvermijdelijk

Toch is de sluiting volgens Andreas Fleischmann, directeur van het DeLaMar Theater, onvermijdelijk: “Wat begon als een ideaal is na de coronaperiode helaas veranderd in een zorg. De programmering van DeLaMar West is onmogelijk geworden omdat projectsubsidies voor kleinschalig en vernieuwend musicaltheater niet voldoende beschikbaar zijn. Met als gevolg dat voor dit theater te weinig activiteiten overblijven om het draaiend te houden. Het was een mooi theater, en we zagen het echt als toevoeging aan de stad. Maar zonder vaste huurder, zonder genoeg aanbod voor de programmering en met stijgende kosten is het niet meer te doen. Het trekt een te zware wissel op de organisatie van DeLaMar.”

Voor de komst van DeLaMar West deed het gebouw dienst als onderkomen van Circus Elleboog en als fotostudio van modefotograaf Peter Stigter. Een grote verbouwing maakte van de locatie een professioneel theater dat plek bood aan 170 bezoekers. De vlakkevloerzaal kon tevens worden gebruikt voor repetities van voorstellingen.