Gisteravond speelden Marie-Annet Kuipers, Merel Vrijhof en Ashanti Lavooij hun voorstelling ‘De Zolder van Leliegracht 6 – Bijna Bevrijd’. Een mooie intieme voorstelling over drie vrouwen in de tweede wereldoorlog. Deze voorstelling is door hen zelf geschreven en samen met regisseur Ewout Heijbroek en componist Hilmar Leujes tot een volledige voorstelling gemaakt. Deze voorstelling is geproduceerd door Mink Theaterproducties.

De Zolder van Leliegracht 6 – Bijna Bevrijd

De geallieerden trekken naar het noorden en de Duitsers voelen zich meer bedreigd dan ooit. Terwijl de hoop dat Nederland snel bevrijd zal worden groeit, krijgt de Joodse Hannah gezelschap van Edith, die zich ook gedwongen ziet om onder te duiken. Ze krijgen hulp van Jet, een ambitieuze jonge vrouw die zich bij het verzet heeft aangesloten.

Het decor is sober en geeft in een oogopslag aan hoe de situatie is waar de twee ondergedoken vrouwen, Hannah en Edith en verzetsstrijdster Jet, zich in bevinden. De beklemming van het opgesloten zijn en de constante dreiging hangt als het ware constant boven hun hoofd en loopt als een rode draad door het verhaal. Verraad ligt op de loer en net als de razzia’s van de Duitsers. Hoe ga je daarmee om als je ondergedoken zit en geen kant meer op kunt?

 

Keuzes

De vrouwen moeten constant keuzes maken die hun leven in grote maten beïnvloeden omdat de situatie steeds veranderd doordat de geallieerden steeds dichterbij komen en de bevrijding aanstaande is maar ook de druk en onvoorspelbaarheid van de bezetters toeneemt.

U kunt deze voorstelling nog zien op 17 en 18 juli in Theater de Kamers in Amersfoort en 6 en 7 augustus in De Oude Kerk in Dongen. Overige data volgen nog.

Meer informatie vind je op https://minktheaterproducties.nl/de-zolder-van-leliegracht-6/