Op deze zonnige middag in Breda heeft FutureDome Events, in het bijzijn van Marianne de Bie (wethouder Jeugd, Onderwijs & Cultuur van de gemeente Breda) de sleutel van de voormalige Koepelgevangenis aan de producent en de regisseur William Spaaij van ‘Zodiac de musical’ overhandigt. Dit is meteen het startsein voor een wekenlange opbouw van een enorm pop-up theater, waarin de cast van deze nieuwe musical half april de laatste repetitieperiode ingaat. In mei is de productie er, volgens de dan geldende coronamaatregelen, klaar voor om de deuren van de Koepel te openen voor publiek. Waarbij een van de eerste voorstellingen (mogelijk) geheel voor groep 8-leerlingen uit Breda zal zijn.

De sfeer zit er goed in, iedereen spreekt vol enthousiasme en liefde over dit project en er hangt hoop in de lucht.

Wethouder Marianne de Bie kan in ieder geval niet wachten tot dit spektakel losgaat barstten in ‘haar’ Koepel. De Bie; ’Ongeacht in welke tijd we zitten het is gewoon heel erg mooi om zo’n vernieuwende productie met hele bijzonder thema’s (liefde en duurzaamheid) op zo’n prominente plek in de stad te hebben. Dat het gebouw, de koepelgevangenis, gebruikt kan worden als zichtbaar onderdeel van deze productie is natuurlijk ongelofelijk gaaf!’

‘Ik maak mij veel zorgen om de nieuwe generatie makers en acteurs in deze corona tijd, omdat de boel zo lam gelegd is, ben ik bang dat we heel veel talent zullen kwijtraken. Die gewoon denken, ik moet maar iets anders gaan kiezen, want er is gewoon geen plek voor mij. Door deze productie krijgen zij (de cast en crew) gelukkig wel gewoon een kans en is er een podium voor hen om te kunnen doen wat zij liefst doen, en wat ze het beste kunnen.

Ik hoop dat deze productie ook de leerlingen van groep 8 zullen enthousiasmeren en inspireren om naar het theater te blijven gaan en wie weet hun beroep er ook van te maken.’

Ondanks alle maatregelen die steeds veranderen en het verplaatsen van de speelperiode blijft regisseur William Spaaij erg rustig en heeft hij het volste vertrouwen in zijn cast en crew.

Spaaij: ‘Het loopt gewoon lekker, de energie is goed. Ik weet ook wat ik wil, dus dat scheelt echt wel. Daar ben ik ook echt achter gekomen. Kaders geven en duidelijk weten wat je wilt, is echt heel belangrijk. Ik geloof gewoon heel erg in ‘gesamt kunst’, in het samen doen.’

‘En sterker nog, we hebben het erover gehad en ik denk dat dit hele proces eigenlijk een advies is voor alle andere grote, nieuwe producties. Het creatieve proces is heel vruchtbaar op deze manier, want toen ik werd aangenomen zijn we een heel ruim auditie proces gestart. We hebben een workshop week gehad, weer terug naar de tekentafel, vijf weken repetities en nu ben ik al wekenlang apart met het licht en de projectie aan het sparren. Normaal is daar geen tijd voor, dan doe je alles tegelijkertijd, maar nu zijn we nog steeds creatief bezig. Het hele creatieve proces gaat alleen maar door en ik ben er heilig van overtuigd dat dat alleen maar meer gaat opleveren. Iedereen blijft open, vrolijk en blijft zich ontwikkelen in plaats van alleen maar bezig te zijn met de stress en de drukte.’

‘Wat ik heel erg leuk vind, is dat ik nu pas merk hoeveel mensen er betrokken zijn bij deze productie. Het wordt zo gigantisch wat daarbinnen gebeurt. En die technici zijn ook gewoon nerveus, want die hebben ook een half jaar lang, dag in dag uit aan deze voorbereidingen gewerkt. Ik kan zo meteen gewoon naar binnen lopen en zeggen; ‘Ah, goed gedaan.’ Ik hoef natuurlijk niks te bouwen. Het enige wat ik straks moet doen is de cast niet laten verzuipen in die koepel en dat het verhaal overeind blijft staan. Dat het niet alleen spektakel wordt, dat mag er zeker zijn, maar ook dat het echt over de nieuwe generatie gaat.’

ZODIAC DE MUSICAL is vanaf (hopelijk) juni 2021 te bewonderen in de Koepel, in Breda en ik weet zeker dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat je dit spektakel niet wil en kan missen.

Kaartverkoop en meer informatie: www.zodiacdemusical.nl

Verslag: Pien van Meegen