Het is Jon van Eerd en het Pretpakhuis wederom gelukt om een volle zaal in Amstelveen een geweldige middag te bezorgen. Dit keer met een voorstelling die geschikt was voor jong en oud.

Het verhaal

Sinterklaas (Jon van Eerd) verblijft nog op zijn kasteel onder de Spaanse zon. Wanneer Piet Riet (Anne Deliën), ze heet dus Riet en niet Piet, aankomt, maakt Sinterklaas kenbaar dat zich een probleem voordoet binnen de kasteelmuren. De haver van zijn trouwe viervoeter Ozosnel schijnt onverklaarbaar te verdwijnen. Het is zelf zo erg dat het paardje zelf bijna niks te eten meer heeft. Wanneer Tonnie (Brian Verhagen) en Ronnie (Priscilla Wennekes – Knetemann) langskomen wordt er een plan gesmeed om uit te zoeken waar de gesloten haver blijft. Dit zorgt er uiteraard voor dat Sinterklaas en de andere verstrikt raken in een hilarisch avontuur. Het kan toch bijna niet anders dan dat een boef (Dick Cohen) hier achter zit?

Humor

Sinterklaas kennen wij veelal als een zachtaardig, wijs en fatsoenlijke man. Zo wordt hij ook zeker neergezet door Jon van Eerd. Echter heeft deze Sinterklaas soms een pikant randje waar vooral de ouders erg hard om konden lachen. De grapjes hadden betrekking op onlangs voorgevallen situaties en momenten waar men in de wereld mee te dealen heeft op dit moment. Ze zijn gevat en hier is ook goed over nagedacht om de voorstelling voor iedereen aantrekkelijk te maken.

Waar de volwassenen vaak hard moesten lachen om de dubbelzinnige en soms schuine grappen liggen de jonge bezoekertjes vaak helemaal dubbel om de scènes waar de boef in naar voren komt. Zoals je van een klucht mag verwachten was de achtervolgingsscene binnen het kasteel een groot succes. Tijdens de voorstelling worden de kinderen meermaals betrokken en wordt er gevraagd om een reactie. Voor kinderen is er niks leukers dan mee mogen dansen, zingen springen en soms gillen.

Vervolg?

Je voelt en ziet direct waar Jon van Eerd’s Pretpakhuis goed in is. Het vermaken en het publiek uitbundig laten lachen door slim geschreven scènes en grappen. Waar we Jon van Eerd voornamelijk kennen van zijn voorstellingen geschreven voor volwassenen weet hij met deze productie ook de kinderen op zijn hand te krijgen. Het geheel wordt vormgegeven door een professionele cast en de voorstelling heeft een lekker tempo. Het gehele stuk duurt ongeveer een uurtje en is voor veel kinderen goed vol te houden mede door de speelsnelheid.  Of we Jon volgend jaar ook weer als Sinterklaas kunnen gaan bewonderen laat hij voor nu in het midden. ‘’Dit is een mooi avontuur en zal het zeker in mijn achterhoofd houden voor volgend jaar’’ aldus Jon zelf.

Voor wie een leuke middag uit wil met de hele familie is dit een prima keuze. De kinderen vermaken zich opperbest met de paar liedjes (muziek door Mark Kuypers) en tal van scènes waar hard om gelachen kan worden. De ouders hoeven zeker niet bang te zijn dat ze enkel mee mogen als taxi. Ook aan hun is ruimschoots gedacht als het gaat om humor binnen het verhaal. De voorstelling is nog enkele weken te zien in Steenwijk, Capelle aan den IJssel, Weert, Stadskanaal, Uden, Lelystad, Alphen aan den Rijn, Venray en Maastricht.

Meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Slotapplausfoto’s en verslag: Robert Bal
Scene foto’s: Pretpakhuis