Op 18 november was het nogmaals feest in het Friso Theater te Leeuwarden. Iets meer dan een maand geleden ging deze spektakelmusical in première. De Tocht gaat over de verhalen van 5 jeugdvrienden die samen de Elfstedentocht gaan rijden. Alhoewel, samen?.. Met een 360 graden bewegende ijsvloer, 60 acteurs en een live orkest is het een nieuwe ervaring. Vandaag maakt Bertrie Wierenga haar musicaldebuut in haar geboorteplaats.

Bertrie Wierenga als Annet:

Bertrie Wierenga speelt in deze voorstelling de rol van Annet. Annet zit in een vriendengroep die elkaar al heel lang niet meer heeft gezien. Ze heeft ervoor gezorgd dat de groep weer bij elkaar komt met 1 gemeenschappelijk doel: het kruisje halen. Er wordt een docu gemaakt van hun avontuur. Al vrij snel raken de jeugdvrienden elkaar kwijt en schaatsen individueel de tocht. Gaandeweg het stuk komen bepaalde vrienden elkaar tegen, behalve Annet. Die schaatst de tocht in haar eentje. Kosten wat kost wil Annet de tocht uitrijden. Dit kan namelijk weleens de laatste keer zijn…

Musicaldebuut:

Bertrie Wierenga kennen de meesten uit de serie GTST. Echter, dat ze meer in haar mars heeft dan alleen acteren maakt ze vandaag meer dan waar. Dit is de eerste musical waar Bertrie in mag spelen. Gelijk een moeilijke, want het is geen standaard voorstelling. Naast het zingen, dansen en spelen moet ze nu ook gaan schaatsen. Iets wat haar feilloos afgaat! Ze opent de voorstelling en zet gelijk de toon voor deze middag: krachtig, loepzuiver en magisch. Gaandeweg de show zien we Wierenga geen moment verslappen. Geloofwaardige spelscènes, subtiele stilspel-momenten en goede schaatsskills. Ondanks dat Bertrie in Leeuwarden geboren is, was soms de overgang tussen accent en ABN iets te rigoureus. Vooral in het begin klonk Wierenga erg Nederlands, terwijl er bij de andere acteurs duidelijk een Fries accent te horen was. Hierdoor viel het ABN meer op.

Desalniettemin heeft Bertrie een sterke versie van Annet neergezet. Op wat schoonheidsfoutjes na was het een goede première én een uitstekend musicaldebuut waar ze fluitend doorheen is geschaatst!

Meer informatie over De Tocht vind je hier.

Verslag: Dave Moses
Foto’s: Mariska Steenbergen