Vandaag was de officiële lancering van de Earcath app voor het theater gedurende de voorstelling van Aladdin in het Scheveningse Circustheater. Een app die het mogelijk maakt om hetgeen wat op het toneel gebeurt zichtbaar te maken voor blinden en slechtzienden. In de app wordt middels audiodescriptie, oftewel met behulp van beeldbeschrijving, de voorstelling ondersteunt. Dit fenomeen kennen we al bij de film, op televisie en in musea. Zo was er in 1988 in Engeland al een voorstelling met behulp van audiodescriptie. Hier kon maar eenmalig van gebruik worden gemaakt  en moest je jezelf vooraf aanmelden bij de voorstelling voor deze techniek. De Earcatch app is anders, je kan zelf wanneer je wilt naar een voorstelling, de app openen en genieten. Zo kan je ook als je visueel beperkt bent toch genieten van de prachtige musicals die Nederland rijk is!

De app is tot stand gekomen doordat het Bartiméus Fonds, Stage Entertainment en Sound Focus samen met Marjolein (visueel beperkt geboren en later volledig blind geworden) in 2017 een pitch hebben gedaan bij de Afas Foundation om deze prachtige app waarheid te laten worden. Dat is al best wat jaren geleden, maar het ontwikkelen van de app had behoorlijk wat voeten in de aarde. Volgens de ontwikkelaars zijn destijds bij een voorstelling van de musical ‘On your feet’ over het leven van Gloria Estefan al tests uitgevoerd en het idee was om bij de musical Anastasia live te gaan. Helaas gooide Corona roet in het eten en moesten de theaters sluiten, waardoor het proces stil kwam te liggen.

Tijdens de testfases liep men er tegenaan dat bij een film alles vastgelegd is volgens een script en nooit veranderd, waardoor de audiodescriptie er naadloos op kan aansluiten. In een musical is dit niet zo, er gebeurt altijd wel even net iets anders. Hier zijn vele hoofdbrekers over geweest voor de ontwikkelaars van de app. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de audiodescriptie aan te laten sluiten op het lichtplan. Bij de verandering van licht geeft de lichttechnicus een signaal af aan zijn collega’s en op dat signaal reageert de Earcatch app door de tekst uit te spreken in de app en de luisteraar te voorzien van hetgeen van informatie wat er op het podium gebeurt. Marjolein geeft aan ontzettend blij te zijn met de Earcatch app. Samen met haar gezin gaat ze naar het theater en eindelijk kan ze ook lachen op hetzelfde moment als haar kinderen omdat het voor haar veel zichtbaarder is wat er gebeurt op het podium, wat voor haar niet te zien is.

Stage Entertainment is blij en trots om deel uit te mogen maken van deze app, het past helemaal bij hun om het theater inclusiever te maken voor blinden en slechtzienden. De audiodescriptie is vanaf vandaag beschikbaar voor drie voorstellingen, namelijk Tina Turner de musical. Aladdin en 14 de musical.

Naast de audiodescriptie heeft de Earcatch app nog enige extraatjes. Er is content aan toegevoegd door backstage video’s, waarbij castleden uitleggen hoe de kleding en het decor eruit zien. Hierdoor is ook de voorbereiding naar de voorstelling toe al de moeite waard.

Gedurende de musical heeft Musicalsites natuurlijk meegeluisterd met behulp van de Earcatch app. Het viel ons op dat het nog best ingewikkeld is geweest voor de ontwikkelaars om goed te timen wanneer je iets zegt. Er gebeurt zoveel op het toneel en je wil niet dat de audiodescriptie dwars door  de liedjes of de teksten heen gaat. Soms gebeurt dit deels en door de luide muziek wordt het toch wat moeilijk verstaanbaar. Hierbij moet je als luisteraar goed focussen op de audiodescriptie en hem mogelijk wat luider zetten om het verhaal goed mee te krijgen. Wij hopen dan ook dat door innovatie de app in de jaren nog meer zal verbeteren en steeds beter zal aansluiten op de wensen van de klant.

De Earcatch app werkt ook via bluetooth op een gehoorapparaat. Hierdoor hoef je niet het gehoorapparaat uit te doen en oordopjes in. Dit is zeker een pré.

Wanneer u gebruik wil maken van de Earcatch app heeft u een mobiele telefoon nodig of een tablet. Hierop download u via de PlayStore de app en vervolgens maakt u een account aan. De app is in principe voor zowel Android als iOS beschikbaar. Voor het toevoegen van de app heeft u toegang tot internet nodig, daarna kan de app offline gebruikt worden. Erg handig in bioscoopzalen of theaters waar het internet moeilijk toegankelijk is. U zorgt voor een goed opgeladen telefoon of tablet en oordopjes, zoekt de voorstelling of film op die u bezoekt en drukt op play.

Op de site earctach.nl kunt u alle informatie terugvinden over de app en ziet u alle voorstellingen en films welke al met behulp van audiodescriptie worden ondersteunt. Bij Aladdin mocht men genieten van de wel bekende stem van Erik van Muiswinkel, ook bekend als de vertaler van het script en de liedjes van de musical Aladdin.

De musical Aladdin is gebaseerd op de succesvolle animatiefilm van The Walt Disney Pictures uit 1992. In een duizelingwekkend tempo wordt het publiek meegenomen in het overweldigende verhaal vol romantiek, vriendschap en verraad. De Amerikaanse toneelschrijver Chad Beguelin schreef het script voor Disney’s Aladdin, Componist en achtvoudig Oscarwinnaar Alan Menken schreef de beroemde muziek met hits als ‘A Whole New World’, ‘Friend Like Me’ en ‘Arabian Nights’. De muziekteksten zijn geschreven door Howard Ashman en Tim Rice.

Voor meer informatie over de musical Aladdin kunt u terecht op: http://www.stage-entertainment.nl/nl/shows/musical/aladdin

Voor meer informatie over de Earcatch app kunt u terecht op: http://earcatch.nl

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Monique Picorie