100% Coco New York is het nieuwste boek in de 100%-serie van Niki Smit over modeblogger Coco. Daarnaast is er een filmeditie, het derde deel in de serie 100% Coco, waarin modeblogger Coco vertrekt naar The Big Apple. En nu is 100% COCO in New York ook in het theater! De succesvolle reeks boeken en films krijgt een vervolg met een compleet nieuwe musical, 100% COCO New York! Gebracht door producent Michiel Morssinkhof, overigens zijn laatste als theaterproducent.

 

Coco 100% New York

Coco gaat modelessen volgen aan de Teen Vogue University. Coco loves New York en kan niet wachten om haar avontuur daar te beginnen, maar ze heeft moeite om haar vriendje Bruno uit haar hoofd te zetten. En de strenge docent Kyon Gates legt de druk om te presteren er nog meer op. Inspiratieloos gaat ze op zoek naar ‘de vonk’ voor haar eindopdracht. Die komt dan weer uit onverwachte hoek en samen met haar klasgenoten Apple en Ella bedenken ze het nieuwe concept; ouwe kleding een tweede leven geven! Time to share!

Jonge cast

Naast muziek van Billy Maluw, en regie van Anne de Blok, heeft deze voorstelling een cast met acteurs die nog jong zijn in het vak. Anke Stilma zagen we al wel eerder in de vorige CoCo en zij speelt de vrolijke, doch chaotische fashiontiger wederom fris en vrolijk springerig. Esmeralda Oomen (Apple) is net afgestudeerd aan de Frank Sanders Academy en zet naast haar ‘hippie zen’ Apple ook een zeer grappig vriendje Bruno neer. Suzanne van der Els kennen we van Codarts en zij speelt de Britse Ella, maar ook de ‘coole’ broer van Apple waar Coco van onder de indruk is. Maar het meeste wisselspel in typetjes wordt gedaan door Jasper Brinkman. Afgestudeerd aan ArtEZ, speelt hij vooral de rol van Kyon Gates, de hysterische strenge en zeker ook beetje foute fashiondocent, maar wisselt dit af met het Vrijheidsbeeld, New York bewoners (inclusief een hilarische vieze man) en zelfs een blond topmodel. De cast speelt ontwapenend en in hoge energie iets dat de voorstelling lekker vlot laat doorlopen.

Herkenbaar decor

Maar de echte held van deze productie is wel de decorontwerper Kathelijne Monnes. Het getekende decor is zeer herkenbaar uit de boeken en de pop up ballonnetjes uit de film zien we ook in een bepaalde vorm terug. Ontelbare rekwisieten vormen een bijzonder schouwspel, voor de cast een ‘marathon’ zoals Suzanne achteraf verzucht. De fietstocht is echt subliem weergegeven, maar ook het lopende Vrijheidsbeeld is echt zeer creatief bedacht. Het op en af brengen van al die onderdelen is in een repetitieproces een behoorlijke kluif geweest, maar door alle (verborgen) ruimtes in het decor wordt de cast soms een loopje naar de coulissen bespaard.

Was 100% CoCo al eerder genomineerd voor drie Musicalawards… we zien ook hier wel potentiële kanshebbers dit jaar. Het geheel is zeer vermakelijk, er staan ‘helden’ op het toneel voor de jonge startende fashionista’s in de zaal, iets dat ook te merken was na het trapmoment waar de acteurs werden overspoeld door fotoverzoekjes van de enthousiaste kinderen. En met een trotse Anne Blok bij het trapmoment, is deze productie ‘ready to share’ en gaan ze spelen tot eind april in verschillende theaters. Kijk voor waar precies op www.cocodemusical.nl.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen