Charly Luske had afgelopen avond, 9 november 2023, zijn debuut als alternate van de rol van Edward Lewis in Pretty Woman. Samen met Jan Kooijman deelt hij de rol van de rijke zakenman uit de iconische film ‘Pretty Woman’, die in 1990 in première ging. Charly treedt hiermee in de voetsporen van Richard Gere, die de rol als eerst vertolkte met Julia Roberts als tegenspeelster.

Als de rijke zakenman Edward Lewis (Charly Luske) een prostituee genaamd Vivian (Shanna Slaap) meeneemt naar zijn hotel, raakt hij gecharmeerd van haar onbevangenheid. Hij huurt haar na flink onderhandelen in voor zés dagen, met de deal haar daarna te laten gaan. In deze dagen gebeurt er veel. De onbevangenheid van Vivian zorgt voor het naar boven komen van de zachte kant van Edward, die hij als klein kind al verloren was. Vivian krijgt daar in haar plaats, door zijn aanwezigheid, steeds een beetje meer zelfvertrouwen voor terug. De twee lijken meer voor elkaar te gaan voelen, maar het verschil in leefomstandigheden en onbegrip van de omgeving en maatschappij zorgen ervoor dat een relatie onmogelijk lijkt.

De rol van Edward vergt een kleurenpallet aan karaktereigenschappen die een acteur moet kunnen beheersen in zijn spel. De zakenman is stijf, afstandelijk en in zijn eigen wereld. Tijdens het stuk komt er zelftwijfel bij Edward naar boven, raakt hij verliefd en soms zelfs in de war. Geleidelijk aan laat de rol een steeds zachtere kant zien. Charly Luske vertolkt deze rol met dezelfde onbevangenheid die Edward in het karakter van Vivian ziet. Met een heerlijk relaxte manier van spelen zorgt hij dat het publiek de overloop van ‘stijf’ naar ‘vrij’ feilloos meemaakt. Met kleine nuances in zijn houding, zijn mimiek en in zijn zang zet hij de verandering van Edward heel soepel neer.

Behalve het spel is ook de zang in dit stuk belangrijk. Met hoge noten, soms veel power en soms juist hele intieme samenzang toont Charly dat hij een goede zangkwaliteiten bezit. Vooral de nummers “vrijheid” en “jij en ik” sprongen er hierbij uit. De chemie en de kleur van de stemmen van Charly en Shanna samen, zorgt voor een spectaculair geheel.

 

Het ensemble maakt dit helemaal af. In de beleving zorgt het ensemble voor échte powermomenten. Vooral het lied over dromen, waarbij de beste vriendin van Vivian, Kit de Luca (Dana van der Geer) haar dromen achternagaat, laat zien dat de kwaliteit van de spelers niet onderdoet. Het ensemble zorgt in het hele stuk voor bijzondere momenten waarbij dans (de ritmiek van de dans op de muziek is écht geweldig), zang en humor de boventoon voeren. Tussenstukjes met hotelbedienden, straatbendes en shopaholics op de Hollywood Boulevard, waarbij het decor werd gewisseld, zijn uniek en erg leuk opgezet. Dit maakt dat het stuk soepel verloopt van het begin tot het einde. Het klapstuk van het ensemble is toch wel het bezoek van Vivian en Edward aan de opera. Daar komt álles samen, en hoe! Prachtig gedaan.

Charly gaf zelf in een interview op Instagram aan dat hij de rol van Edward wat rauwer speelt dan anderen. Hij vindt zelf dat deze rauwigheid zowel in zijn stemtype als in zijn eigen persoon zit. Charly komt uit Amsterdam-Oost. “Het Amsterdamse uit mijn opvoeding uit zich in een paar momenten tijdens de voorstelling, waarbij ik minder gepolijst overkom dan anderen die de rol spelen.” Dat deze rauwigheid in zijn stem naar voren komt, is goed te horen. Bij de laatste noot van een van de nummers komt nét dat rauwe randje om de hoek kijken, wat het écht extra power meegeeft.

Hoe Charly verder in de huid van Edward is gekropen en hoe hij de avond zelf heeft beleefd zie je in het filmpje. ( volgt nog )

Het is zeker de moeite waard om de musical met Charly Luske in de rol van Edward Lewis te zien. Pretty Woman met Charly in de hoofdrol zorgt voor een relaxte, heerlijke avond vol met power en een rauw randje. Kijk voor meer informatie op https://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/prettywoman

Verslag: Eline van den Vonder
Foto’s en Video: Mariska Steenbergen