Voor van Hoorne Entertainment bleek de afgelopen tijd een periode van vooral creativiteit. Tijdens de lockdown hield het illustere duo Titus en Fien, de kleintjes (en ouders) bezig met live YouTube uitzendingen waar in geknutseld werd, liedjes gezongen en natuurlijk gek gedaan. In Rotterdam is er in september een ‘Van Hoorne Academy’ gestart en Michael van Hoorne heeft onlangs een contract getekend om een heus vakantiepark te gaan realiseren. Niet stil gezeten dus!

De theatervoorstellingen hadden in eerste instantie weinig te lijden onder de maatregelen aangezien de doelgroep van Van Hoorne voorstellingen nog behoorlijk ver onder de 17 jaar ligt en die geen restricties kenden.

Toch zijn er bij deze première inmiddels wat aanpassingen. Het publiek komt later dan gewend aan en gaat eigenlijk direct de zaal in. Geen kleurtafels of snoepwanden voor de kinderen. Ook na afloop is de ontmoeting met de helden uit de show helaas een no go voor de kleintjes.

Maar desalniettemin is er aan enthousiasme geen gebrek. Ge/Verkleed als brandweerman, prinses of piraat, volgt het jonge publiek alle aanwijzingen keurig op en zitten ze vol spanning te wachten op wat komen gaat in de hoop hun held Brandweerman Sam in actie te gaan zien. Gelukkig kwam hun held al snel hoewel de andere karakters net zo populair waren. En dat is ook niet zo vreemd want het verhaal wordt duidelijk en kort en bondig gebracht, met (zoals we gewend zijn bij van Hoorne) genoeg ’te doen’ tijdens de voorstelling. Meehelpen zoeken naar hints, roepen om hulp, waarschuwen voor de mist en misschien wel het allerleukste; meedansen!

Het verhaal

Na het megasucces van ‘Sam redt het Circus’ en ‘Het Grote Kampeeravontuur’ is de held van de buurt terug!
Spannende verhalen gaan rond, want een beruchte piraat heeft ooit zijn schatkist op Piekepolder eiland verstopt. Om de eeuwenoude dorpslegende te vieren, wordt een speurtocht georganiseerd. Wie zal de felbegeerde schat als eerste vinden? De piratenteams gaan op pad! Maar, als de ondeugende Norbert Puk zelf besluit op schattenjacht te gaan en een dichte mist om Piekepolder eiland verspreid, staat Sam voor een moeilijke uitdaging. Alle hens aan dek voor Brandweerman Sam en zijn vrienden!

Het decor bestaat uit verrijdbare delen, achterwanden en losse onderdelen die vernuftig in changementen worden verwisseld. Mede door het toevoegen van licht- en geluidseffecten (techniek door Michael Kammingga en licht Olivier Rijnsaard) worden er bijzondere spannende momenten gecreëerd.

Gelukkig loopt alles toch weer goed af en kunnen alle kinderen (en ouders) weer opgelucht de zaal verlaten. De enthousiaste indrukken horen we dit keer helaas niet, aangezien iedereen ook direct het theater verlaat maar we gaan er van uit dat de aanwezigen net zo genoten hebben, misschien nog wel meer, als wijzelf.
Brandweerman Sam live! gaat nu tot juni volgend jaar het land in.

Kijk voor de meest up to date speeldata op www.vanhoorne.com

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen

Lees ook:
The Sound of Music start op 17 december in Stadsschouwburg Antwerpen