Stel je voor. Je studeert vier jaar op Codarts in de studierichting Muziektheater en in het jaar dat je afstudeert slaat corona keihard toe. Je studeert veel thuis en online en de datum van afstuderen komt steeds dichterbij. De druk is hoog want je hebt al plannen om naar Amerika te gaan. Wat doe je dan? Dan maak je een film!

Aniek Venhoeven hakte de knoop door en in plaats van in het theater af te studeren, koos ze ervoor om een film te maken. Onbekend terrein voor Aniek maar zij besloot de stoute schoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar hulp en samen met hen heeft ze dit verhaal verteld. Aniek wilde dat het verhaal een verhaal was dat verteld moest worden.  Dat werd de film gebaseerd op het verhaal van Lotte Klaver, Sterrenbeeld.

Gecoacht door Sanne Vogel, initieerde Aniek het concept voor deze film. Samen met scenarioschrijver Pitt de Grooth onderzochten zij een vrij onbekend genre: muziektheater in film. Femke de Wolf arrangeerde bestaande muziek van o.a. Gladys Knight &The Pips en Kommil Foo. Voor regisseur Maike Pijnappel was deze film ook nieuw omdat het haar eerste film was. De combinatie van muziek en spel was voor Aniek moeilijk om in een film te zetten maar is uitstekend gelukt. Aniek Venhoeven produceerde de afgelopen maanden deze korte muziektheaterfilm en vertolkte de rol van Iris.

Sterrenbeeld vertelt het verhaal van de fotografe, Iris, die erachter komt dat zij lijdt aan het syndroom van Usher, een doofblindheid-syndroom. Aniek speelt de rol van Iris. Haar oma is overleden en in een gesprek vertelt haar oma dat ze altijd keek naar de sterren om naar de ster van haar moeder te zoeken.

Iris ontdekt dat ze lijdt aan het syndroom van Usher. Door deze ziekte vermindert het zicht en gehoor totdat mensen met dit syndroom doof en blind kunnen worden.  

In het geval van Iris heeft dat als gevolg dat ze nachtblind wordt en als het ware door een koker kijkt. Sterren kan ze niet zien en juist die wil ze zien schitteren omdat ze naar sterren aan de hemel wil kijken. Het is een film geworden waarin je op een muziek theatrale manier wordt meegenomen door twee verschillende werelden. Je beleeft de confronterende werkelijkheid van het hoofdpersonage Iris, en je mag met haar meeleven door de muziek die haar gevoelswereld tentoonstelt.

Aniek vertelt haar verhaal in de film op een mooie wijze. De zoektocht naar de sterren en de wanhoop en de ontkenning van het syndroom van Iris zet ze op een ontroerende manier neer. De muziek die Aniek gekozen. heeft past perfect in deze film en completeert haar spel en vormt een mooi geheel. Sterrenbeeld is absoluut geslaagd als TC voor Aniek en deze film boeit van begin tot het einde.

Sterrenbeeld werd in samenwerking met De Leeuw producties geproduceerd, in regie van Maike Pijnappel en met een cast bestaande uit: Aniek Venhoeven, Dominique de Bont, Saskia Mees en Rob Das.

Voor meer informatie over het ushersyndroom, kijk op: www.ushersyndroom.nl