Vandaag was de perspresentatie van Boni – de musical. De musical combineert muziek, zang en dans om het publiek een unieke ervaring te bieden en om het verhaal van Boni en zijn strijd tegen de Nederlandse koloniale troepen te vertellen. Het is een eerbetoon aan deze belangrijke figuur in de Surinaamse geschiedenis en een viering van zijn erfenis. De muziek en dans in de musical zijn geïnspireerd op traditionele Surinaamse ritmes en culturele tradities. Het lijkt een prachtige uitvoering te worden die het publiek zal inspireren en hun bewustzijn zal verhogen over dit belangrijke deel van de geschiedenis van Suriname. In deze doorgecomponeerde musical brengen de acteurs, zangers en dansers ons terug naar de 18e eeuw, met zang, spoken word, rap en soul. Boni – de musical gaat over een wonde in de tijd, verraad, verzet, liefde en broederschap.
Boni
Boni was een belangrijke vrijheidsstrijder in de geschiedenis van Suriname. Hij was een leider van de slavenopstand in de 18e eeuw en vocht voor de vrijheid van de tot slaaf gemaakte Afrikanen die op de plantages werkten. Boni en zijn strijders waren zeer bekwaam in guerrillatactieken en slaagden erin om de Nederlandse koloniale troepen te verslaan in verschillende gevechten. Zijn verzet tegen de overheersing van de Nederlanders maakte hem een belangrijke figuur in de strijd voor gelijkheid en vrijheid in Suriname en daarbuiten.
Diep verscholen in de jungle weet Boni zich bijna onaantastbaar, onvindbaar en onsterfelijk te maken. Samen met zijn medestanders Jolicoeur en Baron vormt dit trio een heftige bedreiging voor de kolonisten. De zogeheten Boni-oorlogen (1765 – 1793) gaan de geschiedenis in als de eerste succesvolle poging om de ijzeren greep van de bezetter te breken. Zo werden plantages aangevallen. Daarbij werden tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen bevrijd en voorraden, gereedschap en wapens meegenomen. Na een lange en verbitterde strijd wordt Boni verraden en gedood. Of toch niet? Is Boni daadwerkelijk verslagen of heeft hij de strijd overleefd en gewonnen? Een verhaal dat eindigt in een mythe: de geest van Boni leeft voort en vervult ons met hoop op een betere toekomst.
Het publiek wordt vanaf minuut 1 visueel en auditief meegevoerd naar Suriname waar diep in het oerwoud Fort Boekoe werd gebouwd. Het fort was oorspronkelijk gebouwd als handelspost, maar werd later gebruikt als toevluchtsoord voor gevluchte slaven en marrons, oftewel gevluchte slaven die zich in de jungle hadden gevestigd. Fort Boekoe diende als een belangrijk centrum voor de marron-gemeenschappen die samenwerkten om zich te verdedigen tegen de Nederlandse koloniale troepen. Het fort werd echter uiteindelijk veroverd door de Nederlanders in 1772, en vele marrons werden gedood of gevangen genomen. Vandaag de dag is Fort Boekoe een nationaal monument en een belangrijke herinnering aan de moedige strijd van de marrons voor vrijheid en gelijkheid.
Cast:
Urvin Monte (Boni)
Jeannine La Rose (Boni’s moeder)
Juan Wells (De Friderici)
Juneoer Mers (Gouverneur en Bambi)
Susan Malaika Bailey (Ma Cato)
Leo-Alexander Hewitt (Baron)
Xavier Molijn (Jolicoeur)
Beau Jones (ensemble)
Charmaine Yard (ensemble)
Joyeuse Musabimana (ensemble)
Lauren Schuitemaker (ensemble)
Lorenzo Kolf (ensemble)
Marnix Lenselink (ensemble)
Melissa Kanza (ensemble)
Creatives:
De scriptschrijver van de musical is Lars Boom (scenarioschrijver van o.m. de film Tuintje in mijn hart, tekstschrijver van muziektheater/musicalvoorstellingen In de schaduw van Brel, Johnny Jordaan en De Grote Drie), met script adviezen van Vincent Soekra (eveneens mede-initiator en co-producent namens Vereniging Ons Suriname) en Sheela Visser – Soebhag. De regie van Boni is in handen van Stanley Burleson (bekend van o.a. ‘Evita’, ‘Moeder, Ik Wil Bij De Revue’ en ‘Aladdin’).Sheela Visser – Soebhag is mede-initiator, mede-bedenker en tevens co-producent (namens Twenty8 Productions) van Boni.
Kijk voor meer informatie op https://www.bonidemusical.nl