Soldaat van Oranje de musical speelde gisterenavond zijn 3000ste voorstelling in de Theaterhangaar in Katwijk. Deze bijzondere mijlpaal werd gevierd met de aanwezige bezoekers die na de voorstelling volgens traditie de jubileum-mok met een zakje patat ontvingen.

 

Sinds de première op 30 oktober 2010, elf en een half jaar geleden, zagen al meer dan 3,2 miljoen mensen de voorstelling! Door corona heeft ook deze productie een tijdje stilgelegen, maar inmiddels is de zaal elke voorstelling weer goed gevuld en kunnen veel mensen genieten van deze indrukwekkend musical. 

Wij waren in 2010 aanwezig bij de aftrap van deze musical in een lege hal waar nog niets te zien was. Destijds was deze opzet uniek in Nederland en misschien wel in de wereld met een draaischijf met daarop de tribune waardoor decorwissels zeer snel konden plaatsvinden. Naarmate de tijd vorderde kreeg de productie gestalte en werden de schitterende decors gepresenteerd. Diverse decors waren mogelijk doordat de tribune draaide. Minerva, het paleis en de zee waarin een compleet golfslagbad was gebruikt, zijn slecht enkele voorbeelden. Buiten werd gedacht aan een echte Dakota die bij de terugkomst van Wilhelmina een rol zou spelen in de voorstelling. Echter toen sloeg het noodlot toe. 

Tijdens het exceptionele nachttransport op 25 augustus van de originele Dakota naar De TheaterHangaar gebeurde er een ongeluk. Om 0.45 uur kwam de dieplader die de Dakota C47 uit de Tweede Wereldoorlog vervoerde tot stilstand tegen een brug op de A44 ter hoogte van Kaag. De hele Dakota werd vernield en het was niet meer mogelijk om dit vliegtuig te gebruiken waarbij gelukkig een nieuw vliegtuig gevonden werd en de première toch kon plaats vinden.

Inmiddels is De Soldaat van Oranje een begrip in Nederland en heeft deze musical diverse awards in de wacht gesleept. Er zijn diverse castwissels geweest en deze acteurs en actrices hebben allemaal een topprestatie geleverd. 

Gisteravond speelde cast 21 en het is erg leuk om te zien dat men de vrijheid krijgt om dingen net even wat anders te spelen en er een eigen invulling aan de rol te geven. Uiteraard wordt de verhaallijn aangehouden, maar soms is er net even een zinnetje extra of speelt men een scene net even anders dan de voorgaande cast.

Nog steeds weet Soldaat van Oranje het publiek te boeien van begin tot eind. Mensen zitten met een brok in de keel en sommige scenes zijn zelfs zo levensecht gespeeld dat er af en toe een zakdoek tevoorschijn komt. Na al die jaren is Soldaat van Oranje nog steeds een zeer bijzondere productie die gezien moet worden! 

De tweede wereldoorlog heeft ons allemaal in meer of mindere mate gevormd. En tot je in zo’n situatie belandt, weet je niet hoe je zelf zou reageren. En laten we er vooral samen voor zorgen dat we nooit in een vergelijkbare situatie terecht komen. De musical is helaas actueler dan ooit met de oorlog in Oekraïne. Vijfendertig procent ven het publiek komt de voorstelling normaals bezoeken. Vaak komen meerdere generaties samen naar de voorstelling. Een voorstelling waarin de oorlog van macro naar microniveau wordt gebracht en dat je voelt dat het verhaal ons allemaal aan gaat.

Soldaat van Oranje

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, heeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Sinds 31 december 2013 is Soldaat van Oranje – De Musical de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis en op 27 november 2015 heeft de productie ook het laatste te verbreken theaterrecord op haar naam gezet, de meeste bezoekers ooit! Uiteraard kreeg iedereen na afloop weer de traditionele mok gevuld met patat. 

Tickets t/m augustus zijn verkrijgbaar via: soldaatvanoranje.nl of 0900 – 1324 (45cpm).