Musical, ik vind hier iets van wordt gemaakt door: Benno Hoogveld & Annemiek Lely. Speciaal voor jou maken zij een Spotify playlist met de muziek die zij bespreken!
Als regisseur/ex-musicalacteur en theaterwetenschapper delen zij – Benno Hoogveld en Annemiek Lely – hun liefde voor musicals met als doel een audio musicalencyclopedie met een kritische noot te maken. Luister je graag naar hun podcast? Heb je iets opgestoken van hun visie(s) op een musical? Of wil jijhen naar West End sturen om nieuwe input voor een aflevering op te doen? Kies dan voor een applaus of staande ovatie: https://petje.af/musicalikvindhierietsvan 🎵
Bij ‘Hamilton’ denken toneelliefhebbers direct aan Hamlet, maar musicalfans toch echt aan Hamilton. Zal Hamilton ooit de Hamlet van het musicalgenre worden? Verstoot Linn Manuel Miranda Sondheim als de Shakespeare van de musical? Het kijken van de Disney+ registratie uit 2016 levert hen een goed gesprek over geschiedschrijving, national plays en antagonisten op.
Hamilton ging in 2015 Off-Broadway in première en verhuisde een jaar later naar Broadway. De musical gaat over ’the ten dollar founding father without a father’, oftewel Alexander Hamilton. Andere belangrijke personages zijn rivaal Aaron Burr, vrouw Elizabeth Schuyler en haar oudere zus Angelica. De musical is gebaseerd op de biografie van Hamilton, geschreven door Ron Chernow. Van Hamilton naar Nietzsche en zijn concept van een Gesamtkumstwerk. Daarna heeft Annemiek het over een homo universalis. Dit is iemand met talenten op of kennis over verschillende vakgebieden. In de renaissance was dit het ideale mensbeeld. Een antagonist is de tegenstander van de protagonist, oftewel het hoofdpersonage. Logischerwijs is Hamilton’s antagonist Burr, maar Benno en Annemiek houden er ook andere theorieën op na. Nog meer theaterjargon: Annemiek vraagt Benno of er in Hamilton sprake is van een catharsis.