Gisteravond zagen wij drie totaal verschillende Eigen Werken van Eva van ’t Walderveen, Boyd de Laat en Rody Houtveen. Een Eigen Werk duurt ongeveer dertig minuten en bevat minstens twee onderdelen uit het musicalvak. Hoe de student zijn Eigen Werk inricht, bepaalt hij of zij helemaal zelf. Ze worden daarom ook niet begeleid door een regisseur maar door een coach.

Eva van ’t Walderveen – Evaluatie

Eva begon haar Eigen Werk al vanaf het moment dat het publiek de zaal in kwam. Met haar rug naar de zaal toegekeerd, zong zij onder begeleiding van pianist Marnix Wetzer. Toen het publiek eenmaal zat, maande ze Marnix om te stoppen met spelen. Ze had familie en vrienden uitgenodigd om op haar begrafenis te komen, maar er was niemand. Niet zo vreemd, want ze leefde immers nog. Zodra ze zich omdraaide, zag ze echter toch dat er publiek zat. Voor dat publiek wilde ze graag haar jeugd begraven.

Eva speelde een komische voorstelling en wist het publiek meerdere te overtuigen met haar timing en creëerde daarmee mooie, komische en kwetsbare momenten. Ze vertelde haar verhaal aan de hand van een zelfgemaakt uitgebreid script en met haar mooie stem bracht ze de nummers prachtig en wist ze ook te ontroeren.

Eva was het afgelopen seizoen te zien in Red Star Line Musical.

Coach: Zjon Smaal
Muzikale begeleiding: Marnix Wetzer
Zangcoach: Jack Breikers

Boyd de Laat – Moedervlek

Met een medley van diverse bekende musicalnummers opende Boyd zijn solo. Hij werd bijgestaan door Winter Twilt, Joran Fokkens en Ryk Helle. Al snel blijkt dat Boyd tijdens zijn Eigen Werk een geromantiseerde musical over zichzelf wil laten zien. Zijn personage wordt dan gespeeld door Ryk Helle. Er wordt druk gerepeteerd en zijn medespelers hebben regelmatig commentaar op het script. Het is niet helemaal naar waarheid en waar is de intimiteitscoach om de scene met de tongzoen te begeleiden?

Tussen de repetities door laat Boyd zien dat hij zijn moedervlekken koestert. Hij telt ze regelmatig en trekt er ook lijntjes tussen zodat er figuren ontstaan.

Boyd speelde een hilarische voorstelling samen met zijn medespelers en beschikt over een prachtige stem waarbij hij zijn verhaal met een mooie kwetsbare symboliek speelde.

Boyd was het afgelopen seizoen te zien in Red Star Line Musical.

Coach: Florian Slangen
Piano: Marnix Wetzer
Zangcoach: Peggy Hegeman

Rody Houtveen – Zwemmen in het donker

Rody brengt een ontroerend verhaal van een ontluikende homoseksuele liefde tegen de achtergrond van het veranderende Polen in het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf. De geheime liefdesaffaire wordt geschetst tegen de achtergrond van Warschau dat gebukt gaat onder het communistische regime. De mensen zijn getekend door angst en weerloosheid en wie zich niet aanpast aan het systeem wordt geviseerd. Zijn vriend vertrekt naar Amerika en verlooft zich met een meisje. Het personage van Rody kan hier moeilijk mee omgaan en ziet de onmogelijkheid om de grote liefde van zijn leven voor altijd voor zich te winnen.

Het publiek werd meegetrokken in de emoties van het verhaal. Het was dan ook doodstil in de zaal. Rody bracht op indrukwekkende manier dit verhaal tot leven en ook hij beschikt daarnaast over een mooie stem.

Rody is momenteel te zien in Soldaat van Oranje.

Coach: Brigitte Odett
Pianist: Marnix Wetzer
Zangcoaches: Jack Breikers en Peggy Hegemans

Wij zagen drie diverse solo’s die alle drie niet zouden misstaan in b.v. Scala Amsterdam of op De Parade.

Musicaltheater Fontys

De opleiding is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van zang, dans en acteren, met als doel om professioneel musicaltheaterartiesten op te leiden. Tijdens de opleiding krijgen studenten intensieve trainingen en workshops op het gebied van zang, dans en acteren. Ze leren verschillende stijlen en technieken beheersen en werken aan het ontwikkelen van hun eigen artistieke identiteit. Daarnaast krijgen ze ook vakken zoals theatergeschiedenis, muziektheorie en stemvorming.

Naast het volgen van lessen en trainingen, krijgen studenten ook de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen. Ze werken aan verschillende producties en voorstellingen, zowel binnen de school als daarbuiten. Hierbij worden ze begeleid door ervaren professionals uit de theaterwereld.

De opleiding aan Fontys Musicaltheater is gericht op het klaarstomen van studenten voor een carrière in de professionele musicalwereld. Na het afronden van de opleiding kunnen afgestudeerden aan de slag als musicalacteur/actrice, zanger/zangeres of danser/danseres in musicalproducties, theatergezelschappen en andere podiumkunsten.