Op verzoek van AFAS Software maakte Tom de Ket voor de opening van het theater bij het nieuwe kantoorcomplex in Leusden, deze voorstelling. Dat dit niet het doorgewinterde musicalpubliek is, viel ons al op tijdens de inloop, hoewel natuurlijk de support van castleden nog wat bekende gezichten opleverde. De Ket koos voor het genre musical, waarbij Johan zelf aan het begin van de voorstelling nog even uitlegt wat dat inhoud. ‘Scenes met acteren maar ook zang en dans’.

 

En dat was het ook, en meer. We herkenden wat Soldaat van Oranje invloeden in de getypte teksten en het openingsnummer gaf ons in de verte een Jesus Christ Superstar Vibe. Maar of dat allemaal ook nodig was, valt te bevragen. ‘Kijk… logisch en simpel is het meest ingewikkeld’, aldus Johan, gespeeld door Tobias Nierop. Hij zet de iconische voetballer neer op ongekende wijze.
Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan één van Nederlands grootste iconen aller tijden. 14 de musical laat zien hoe Cruijffie, een eigenwijze, gevoelige Amsterdamse jongen, uitgroeit tot een wereldster. Hoe zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad.

Vooral de scenes waar Johan het publiek meeneemt in zijn hoofd, zijn wereld, zijn denkwijze zijn net zo iconische gebracht als dat men zich herinnert uit het verleden. Maar ook het ‘eruit stappen’ en de actualiteit benoemen, zoals het drama rondom Messi of het zaken doen met agentschappen komt subtiel voorbij. Maar eigenlijk is er één scene waarbij Johan zelf al aangeeft wat wij ook concluderen als algehele indruk van de avond. De zwembadscene waar het Nederlands Elftal ‘hét spraakmakende feestje’ houdt, omschrijft Johan zelf als te groot gemaakt en vol met ‘fake news’.
En die mening delen wij met deze grootmeester. Hoewel enkel lof voor uitvoer van de ensemblescenes, maakten deze op bepaalde momenten het verhaal wat lang en onnodig uitgerekt.

Maar wees als bezoeker niet bevreesd, u gaat zich uitstekend vermaken, en er mag weer een pauze in de voorstelling, wat ook fijn is. Naast veel humor en herkenning ook gevoelige momenten en mooie grafische toneel hoogstandjes die met veel gevoel voor finesse zijn gemaakt. Vooral het laatste nummer dat Myrthe Burger (die Johans vrouw Danny speelt) ter gehore brengt, veroorzaakt behoorlijk wat tranen en gesnif in de zaal.

‘En dan is dit een script en houdt ie ineens op’ kondigt Johan aan. Er volgt een sublieme dialoog tussen Johan en Tobias over hoe hij ‘het gedaan heeft’. Ook hierin komt het devies terug: ‘logisch en simpel is het ingewikkeldste dat er is’. Daar houden we het dan maar op.

Voor info over deze voorstelling www.14demusical.nl

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen
Video: Rob de Haan