Hoewel iedereen wel blij is dat men weer ‘gewoon’ live naar school kan, is de geschiedenisles toch vaak nog iets waar men maar met moeite door heen komt. Daar hebben de makers van ‘Willem Junior’ nu iets op gevonden, en zij brengen de geschiedenis over Willem van Oranje in theatervorm. We zien Luuk Haaze en Merijn Oerlemans in de hedendaagse tijd als twee nieuwsgierige twaalfjarige jongens Willem en Jan, in bezit van een tablet en liever naar een voetbalwedstrijd kijkend dan het werkstuk voor geschiedenis af te maken. Dan gebeurt er iets bijzonders op de tablet en verschijnt er een app waarmee ze terug geslingerd worden in de tijd… 1538 op precies te zijn. Daar begint het verhaal van Willem van Oranje, of toen nog Willem van Nassau…

Niet alleen het verhaal wordt luchtig en ‘jong’ gebracht maar ook de effecten, het gebruik van het decor en zelfs het samenspel met de technicus zorgen voor een humoristische saus over een toch niet zo goed aflopend verhaal. Althans voor Willem dan, voor Nederland is het dan weer een wat positievere uitkomst.
Zelfs de dood van Balthasar Gerards, die toch redelijk expliciet wordt omschreven zal geen kinderzieltjes traumatiseren, integendeel.  Luuk en Merijn spelen heerlijk fris en weten ook goed in te springen op de reacties uit het publiek.

Schoolvoorstellingen

Het educatieve theater is (gelukkig) weer behoorlijk in opmars. Steeds vaker zien we thema’s als geschiedenis, klimaat of andere jeugdtopics in theatervorm gebracht. Zo ook deze voorstelling. Naast de openbare voorstellingen die volgens tourschema langs de bekende theaters gaat, zijn er ook diverse schoolvoorstellingen gepland. Door het laagdrempelig brengen van het verhaal zal dit de schooljeugd zeker goed aanspreken en hen helpen het verhaal van Willem van Oranje te begrijpen. De 80-jarige oorlog, die dan eigenlijk 68 jaar met een twaalfjarige pauze is geweest, zijn toch weetjes die je (als kind) na deze voorstelling niet snel meer zult vergeten.

Een mooi, tikkeltje chauvinistisch verhaal over het ontstaan van Nederland en de rol van Willem van Oranje gebracht met humor en vermaak. We zouden willen dat wj vroeger dat soort geschiedenislessen hadden gehad… Misschien toch ook die app eens downloaden. Kijk voor speelinformatie op www.willemjunior.nl

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen