Zeven theatervoorstellingen, honderden amateurs uit de regio, tientallen professionals, 3.600 bezoekers begroot. De Vriezenveense Harmonie laat geen gras groeien over het feit dat ze vorig jaar 100 jaar bestond. De vereniging viert dit bijzondere jubileum met een zelf ontwikkeld en georganiseerd theaterspektakel. De muziektheatervoorstelling ‘Harmonie!’ is in september op een unieke buitenlocatie in Vriezenveen zeven keer te zien. De locatie draagt een groot deel van de rijke geschiedenis van de vereniging. Een project met een omvang die er niet om liegt. Vrijdag 10 september is de première van de grootse productie.

Onder leiding van regisseur Ineke de Geus, dirigent Erik van de Kolk en koordirigent Diane Ranselaar wordt er momenteel volop gerepeteerd. Meer dan 200 muzikanten, acteurs, figuranten en kinderen staan straks op het podium. Niet alleen de complete Vriezenveense Harmonie zet zich in voor het theaterspektakel, ook een groot deel van het dorp steekt de handen uit de mouwen. Zangers en acteurs zijn afkomstig uit de wijde regio en ver daarbuiten. Ze maken zich klaar voor de laatste loodjes van intensief samenwerken en de laatste puntjes op de i.

Jarenlang bestond het zes kilometer lange lintdorp Vriezenveen uit twee kernen. Oosteinde en Westeinde, elk met een eigen school, eigen winkels, een eigen voetbalvereniging en een eigen ingang in de kerk op het midden hadden jarenlang nauwelijks iets met elkaar te maken. Twee aparte samenlevingen met de bijbehorende afgunst en vetes. Tot midden vorige eeuw beide kernen letterlijk en figuurlijk langzaam naar elkaar toegroeiden. ‘Harmonie!’ vertelt in muziek en theater de geschiedenis van honderd jaar Vriezenveen in een door Romeo en Julia-geïnspireerd liefdesverhaal. De twee voetbalclubs DOS en DETO vormen de metafoor voor het gepolariseerde dorp waarin de Vriezenveense Harmonie altijd een verbindende rol had. ‘Harmonie!’ vertelt een rijke geschiedenis die ook een Zwollenaar boeit. Een liefdesverhaal in een Vriezenveens jasje dat ook een Zaandammer een geweldige theaterervaring bezorgt. Een Vriezenveens verhaal met universele thema’s. Dat maakt ‘Harmonie!’ voor iedereen toegankelijk. De organisatie is vastberaden een onvergetelijke productie neer te zetten waarover menigeen nog lang napraat. Dat het nu al een succes is, blijkt uit de succesvolle kaartverkoop en het enthousiasme dat ervan afspat bij alle honderden betrokkenen. Men voelt zich verbonden. Precies zoals het ooit was bedoeld.

Het verhaal van het theaterspektakel

“Tijdens de oprichting van de Vriezenveense Harmonie valt de stoere Westeinder Jan als een blok voor Oosteinder Sientje. Maar helaas, de eeuwenoude rivaliteit tussen Oost- en Westeinde staat de liefde tussen Sientje en Jan in de weg.

‘Harmonie!’ vertelt in muziek en theater het levensverhaal van Sientje en Jan en hun volgende generaties door de eeuw heen. De mythische Tambour-Maître leidt je door Vriezenveen, langs veen en fabriek, feest en leed, strijd en saamhorigheid. En ze heeft maar één doel voor ogen: de strijd tussen Oost en West overwinnen.”

Doordat corona vorig jaar roet in het eten gooide, vindt ‘Harmonie!’ dit jaar plaats.
De speeldata zijn 10, 11, 12, 16, 17 en 18 september. De locatie is Sportpark Het Midden in Vriezenveen. Op 10 september is de première waarvoor nog enkele theaterkaarten verkrijgbaar zijn. Kaarten zijn te koop via www.harmoniespektakel.nl.

Voor dit project ontvangt de Vriezenveense Harmonie ondersteuning van Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, VSB fonds, Stichting Groothuis Fonds, Cogas Cultuurfonds en Gemeente Twenterand.