De cast is pas anderhalve week aan het repeteren en liet vanmorgen aan de pers zien dat ze al grote stappen hebben gemaakt. We kregen twee nummers te zien en mochten ook een kijkje nemen bij de repetities waarbij de puntjes op 1 werden gezet door de choreograaf. Daarnaast kregen we in het kledingatelier een voorproefje van de kostuums en zagen we ook een aantal tekeningen van het decor.

De vernieuwde versie van Aida verschilt op een aantal vlakken van de versie die van 2001 tot en met 2003 in ons land te zien was en destijds 1,2 miljoen bezoekers trok. Gebleven zijn vanzelfsprekend de iconische muziek en liedteksten van Sir Elton John (The Lion King, Billy Elliot) en Tim Rice (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar, Evita), maar het creatieve team onder leiding van regisseuse Schele Williams heeft de musical van een eigentijds karakter voorzien zonder de kwaliteit van de originele versie teniet te doen.

Het verhaal van Aida blijft, ook in de hernieuwde versie, volledig overeind. Het is het meeslepende, noodlottige verhaal van twee geliefden uit vijandige volkeren die worden verscheurd tussen tegenstrijdige loyaliteit aan hun land én aan elkaar. Een liefdesgeschiedenis tegen het decor van een met nationalisme doordrenkte natie die een ander land binnenvalt om haar rijk uit te breiden. 

Aida geschreven door David Henry Hwang, wordt geregisseerd door Schele Williams, met choreografie van Darrell Grand Moultrie, decors en kostuums van ontwerper Bob Crowley, lichtontwerp door Natasha Katz en geluidsontwerp van Tony Gayle. Het muzikale team wordt geleid door muzikaal supervisor Clement Ishmael, met vocale- en co-additionele muziekarrangementen van Michael McElroy, orkestraties van Jim Abbott en dans- en co-additionele muziekarrangementen van Zane Mark.

 

Scriptschrijver David Henry Hwang, ook verantwoordelijk voor de oorspronkelijke versie van Aida “Het klassieke verhaal van Aida heeft toeschouwers altijd weten te raken, in elke cultuur, in elke periode. Ik vind het fantastisch om de voorstelling die we twintig jaar geleden hebben gecreëerd aan te passen naar de huidige tijdgeest, zodat het epische liefdesverhaal het publiek van vandaag nog sterker kan aanspreken.”

 

De muziek in Aida behoort tot de meeste iconische uit de musicalhistorie. De samenwerking tussen Elton John en Tim Rice, die zich lieten inspireren door de gelijknamige opera uit 1871 van de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi, leidde tot een reeks liedjes, die ook in de Nederlandse vertaling prachtig klinken en hun grote zeggingskracht behouden: Ergens in de sterren, Te ver gegaan, Gezegend Nubië, Vergeet hem.

De hoofdrollen:

Aida (dochter van de koningin van Nubië) – Gaia Aikman
Radames (kapitein van het Egyptische leger) – Naidjim Severina
Amneris (dochter van de Egyptische farao) – April Darby
Zoser (vader van Radames) – Robin van den Akker
Mereb (Radames Nubische bediende) – Qshans Thode
De kandake (koningin van Nubië, moeder van Aida) – Joanne Telesford

Kijk voor meer informatie op https://www.stage-entertainment.nl/nl/shows/musical/aida