De avondvullende stadsmusical Van Katoen en Water vertelt het verhaal van 600 jaar Almelo. Het is een komische en ontroerende theatervoorstelling over vallen en elkaar weer helpen opstaan. Het gaat over ‘noaberschap’ (Twents voor nabuurschap) en over recht en onrecht. Maar bovenal vertelt het de geschiedenis van een grote liefde.
Laus Steenbeeke speelt stadsarchivaris Bertus, die op zijn sterfbed het roerige verleden van Almelo doorleeft. Met rijke verbeeldingskracht neemt Bertus het publiek mee langs allerlei historische gebeurtenissen vol verschillende belangen en gemeenschappelijke kansen. Hiermee probeert hij zijn reeds overleden liefde Sophie in gedachten te houden, aan wie hij vroeger ook al die verhalen vertelde.
Laus, zelf ook Tukker, vindt het fijn en het voelt vertrouwd hierin Almelo te mogen spelen, dat maakt het spelen ook zoveel makkelijker, vertelt hij ons. Daarnaast voelt het spelen met Renée de Gruijl voor hem ook zeer vertrouwd. Zij speelden al samen in ‘de Mol en de Paradijsvogel’ en “het was direct met de eerste scene weer zo lekker spelen.”
Renée speelt Stella, de verzorgster van Bertus. Naast het verhaal, de geschiedenis van 600 jaar Almelo is het ook een echt liefdesverhaal vertelt zij ons. “Die twee elementen in combinatie met locatietheater vind ik super gaaf, heb ik nog nooit gedaan, echt een nieuwe uitdaging.” Zij vertelt dat Stella (haar personage) vooral bezig is met anderen en de zorg voor een ander en dus geen plek heeft voor een liefde in haar leven, maar dan is daar ineens die oudere man, waar Stella een klik mee krijgt. “Ik mag er een hoop humor in gooien, dat vind ik al erg leuk en weer spelen met Laus, dat je elkaar al kent helpt ook al heel erg”.
Merel Kappenburg en Bart Klop spelen een verliefd Almeloos koppel, Gijsbert en Soof, eigenlijk de jonge Bertus en Sophie. Bart legt ons uit dat naast de geschiedenis over Almelo en een liefdesverhaal de voorstelling ook een mooie boodschap heeft; dat waar je ook vandaan komt, de afkomst niet uitmaakt en het verhaal universeel is.
Het feit dat Almelo niet voor iedereen direct naast de deur ligt wordt erkend en er wordt dan ook een volledig avondje uit aangeboden. Een diner vooraf, gelegen aan de theaterlocatie, zorgt dat men al ruim op tijd met de voorpret kan beginnen. De voorstelling bevindt zich in een nieuwbouwwijk die bijna af is ‘dus dit zal ook de laatste keer zijn dat zoiets hier kan’, aldus regisseur Anne de Blok.
Anne heeft een mooi team bij elkaar weten te verzamelen. “Renée en ik zaten samen op school en zijn altijd bevriend gebleven, Bart was mijn klasgenoot bij Artez, en was zo ontzettend goed tijdens zijn auditie, Merel ken ik van een workshop liedinterpretatie waar ze zo mooi gezongen heeft, en Laus ken ik van zijn voorstellingen en Klokhuis en stond echt op mijn bucketlist. Dus toen men zei ‘we moeten Laus vragen’ was het direct helemaal klaar voor mij.”
Anne staat te popelen om het proces nu verder te gaan leiden. “We hebben maar drie weken natuurlijk, dus het is best spannend maar ik heb echt wel het gevoel dat het een onwijs mooi stuk gaat worden. Het is ook een zelf gemaakt stuk dus het voelt nu ook echt als mijn kindje en ik heb er zeker alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.”
Naast de cast zullen er ook nog ensembleleden, een koor en een live orkest het spektakel vormgeven en tijdens ons bezoekje komen deze allemaal voor het eerst samen voor het traditionele taartmoment. Wanneer Merel de titelsong ten gehore brengt, valt het koor (enigszins aangespoord door Anne) spontaan in en ontstaat direct het eerste kippenvel en komt het ‘samen voor en door’ magisch tot leven. Het maakt dat we erg nieuwsgierig geworden zijn naar de voorstelling, dat kan niet anders dan een spektakel worden.
Van Katoen en Water is te beleven van 24 augustus tot en met 11 september op het Indiëterrein in Almelo, daar waar ooit voormalig textielbedrijf Koninklijk Ten Cate stond. Kaarten van 60 euro zijn inclusief een driegangendiner voorafgaand aan de voorstelling.
Kijk op www.vankatoenenwater.nl voor kaarten.
Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen