Professionele theatermakers in Overijssel kunnen vanaf nu een beroep doen op Theater Incubator (TINC). Ze krijgen dan professionele ondersteuning en middelen om hun idee verder uit te werken tot een geslaagde theaterproductie. Het theaterproject heeft bij voorkeur een regionaal verhaal. TINC is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Theater de Meenthe in Steenwijk en Zwolse theaters.

De theaterincubator helpt makers om een voorstelling naar een hoger niveau te tillen. Veel beloftevolle theaterconcepten komen nu nog onvoldoende uit de verf, omdat mankracht, ervaring, netwerk en faciliteiten ontbreken. De drie samenwerkende theater hebben die expertise wél in huis. TINC gaat de makers in de ontwikkelfase ondersteunen bij de artistieke inhoud, de marketingstrategie, het zakelijk management, de financiering en de productie. TINC treedt zelf niet op als producent en is dus ook niet bij de uitvoerende fase betrokken.

Theatermakers kunnen daarnaast gebruikmaken van zogeheten ontwikkelgeld (gemiddeld 25.000 euro), om voor hun voorstelling aanvullende expertise en creativiteit van buiten aan te trekken. Deze bijdrage is een garantstelling. Als het theaterproject voldoende inkomsten oplevert, moet het geld worden terugbetaald. Ook gaat 10% van de winst naar TINC (met een maximum van 25.000 euro), dat daarmee volgende producties kan ondersteunen.

Een aanvraag indienen voor TINC kan het hele jaar door. Meer informatie over de voorwaarden: www.theaterincubator.nl